1 хляб за тост
75 г масло
6 жълтъка
2 яйца
150 г захар
1 шушулка ванилия
250 мл пълномаслено прясно мляко
250 пълномаслена течна сметана
100 мл силен чай „Ърл Грей“
25 г стафиди
100 г сушени сливи без костилки
150 г кафява захар
За карамеления сос:
100 мл течна сметана
100 г мека кафява захар
100 г масло
Начин на приготвяне:
1. Намажете филиите хляб с масло и ги сложете една върху друга на две купчинки. Изрежете коричките, след това разрежете филиите на две, по диагонал.
2. В тенджерка сипете прясното мляко, сметаната и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Оставете да заври и дръпнете от огъня.
3. В купа разбийте жълтъците, яйцата и захарта. Добавете топлата смес малко по малко, като разбивате енергично.
4. Наредете един ред хляб в предварително намаслена дълбока тавичка. Върху него поръсете стафиди и предварително накиснати във вода или ябълков сок сушени сливи. Поръсете половината кафява захар и подредете втори ред от хляб. Залейте с яйчено-млечната смес и поръсете с останалата кафява захар. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 30-40 минути.
5. За карамеления сос сипете сметаната, захарта и маслото в тенджерка. Разбъркайте и оставете да ври 4-5 минути. Пресипете соса в каничка.
6. Поднесете парче хлебен пудинг, залят с карамелен сос.