- захар - 1 и 1/2 ч.ч. - 0.67 лв
- брашно - 3 ч.ч. - 0.85 лв
- кисело мляко - 1 кофичка - 1.49 лв
- сода бикарбонат - 1 ч.л. - 0.01 лв
- олио - 1 ч.ч. - 0.84 лв
- локум - 1 кутия - 1.45 лв
- орехи счукани - 1 ч.ч. - 5.24 лв
- ванилена захар - 1 бр - 0.29 лв
- лимонова кора на вкус - 1 ч.л. - 0.01 лв
Парче гръцки кейк с орехи и локум и чаша силно кафе в компанията на любима приятелка или любима книга ни предлагат днес от Mate Kitchen. Така изглежда съвършеният лежерен следобед! Който не вярва, че сладостта на живота е в малките неща, непременно трябва да си направи този великолепен сладкиш. Пухкав и дунапренен отвътре, лепкаво-хрупкав отгоре заради поръската от парченца локум и счукани на едро орехови ядки.
Този гръцки кейк с орехи и локум е една от любимите ни рецепти, които сме опитвали в южната ни съседка. Обичаме, разбира се, и гръцката баклава, и сладкия салам, и всичките им сладки изкушения. Но въпреки всичко тази рецепта си остава нашият фаворит. Поредното доказателство, че от захар, брашно, кисело мляко, олио и аромати може да се получи всеки път различен вкус. Тук дори няма яйца, което прави сладкиша още по-лек, икономичен и бърз за приготвяне.
Малко повече от час ще ви е необходим, за да забъркате и изпечете гръцкия кейк с орехи и локум. Съветът ни е да изчакате да изстине и тогава да го нарежете. От опит обаче знаем, че това е невъзможно. Изкушението е твърде силно. Затова поне имайте търпение да се охлади леко, иначе ще се опарите с горещия локум. И непременно го споделете със скъп човек, това не е от десертите, които са удоволствие за сам, напомнят ни Mate Kitchen.
Да ви е сладко!
Сипете содата в киселото мляко, разбъркайте добре и оставете да шупне много добре.
В голяма купа сипете киселото мляко, захарта, олиото, брашното, ванилията и лимоновата кора. Разбъркайте добре и изсипете сместа в намазана с олио и поръсена с брашно тава. Отгоре разпределете ореховите ядки и нарязания на малки парчета локум.
Печете на 180 градуса и проверявайте с клечка. Щом по нея вече не залепва тесто, значи е готов.
Извадете гръцкия кейк от фурната и го оставете да се охлади.
След като извадите кейка от формата, го поръсете с пудра захар.
Внимание: Съдържа орехи, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа кисело мляко, което може да предизвика алергични реакции.