захар - 1 и 1/2 ч.ч.
брашно - 3 ч.ч.
кисело мляко - 1 кофичка
сода бикарбонат - 1 ч.л.
олио - 1 ч.ч.
локум - 1 кутия
орехи счукани - 1 ч.ч.
ванилена захар - 1 бр.
лимонова кора на вкус - 1 ч.л.
Парче гръцки кейк с орехи и локум и чаша силно кафе в компанията на любима приятелка или любима книга. Така изглежда съвършеният лежерен следобед! Който не вярва, че сладостта на живота е в малките неща, непременно трябва да си направи този великолепен сладкиш. Пухкав и дунапренен отвътре, лепкаво-хрупкав отгоре заради поръската от парченца локум и счукани на едро орехови ядки.
Този гръцки кейк с орехи и локум на Mate Kitchen е една от любимите ни рецепти, които сме опитвали в южната ни съседка. Обичаме, разбира се, и гръцката баклава, и сладкия салам, и всичките им сладки изкушения. Но въпреки всичко тази рецепта си остава нашият фаворит. Поредното доказателство, че от захар, брашно, кисело мляко, олио и аромати може да се получи всеки път различен вкус. Тук дори няма яйца, което прави сладкиша още по-лек, икономичен и бърз за приготвяне.
Малко повече от час ще ви е необходим, за да забъркате и изпечете гръцкия кейк с орехи и локум. Съветът ни е да изчакате да изстине и тогава да го нарежете. От опит обаче знаем, че това е невъзможно. Изкушението е твърде силно. Затова поне имайте търпение да се охлади леко, иначе ще се опарите с горещия локум. И непременно го споделете със скъп човек, това не е от десертите, които са удоволствие за сам.
Да ви е сладко!
Начин на приготвяне:
1. Сипете содата в киселото мляко, разбъркайте добре и оставете да шупне много добре.
2. В голяма купа сипете киселото мляко, захарта, олиото, брашното, ванилията и лимоновата кора. Разбъркайте добре и изсипете сместа в намазана с олио и поръсена с брашно тава. Отгоре разпределете ореховите ядки и нарязания на малки парчета локум.
3. Печете на 180 градуса и проверявайте с клечка. Щом по нея вече не залепва тесто, значи е готов.
4. Извадете гръцкия кейк от фурната и го оставете да се охлади.
5. След като извадите кейка от формата, го поръсете с пудра захар.
Внимание: Съдържа орехи, брашно и кисело мляко, които могат да предизвикат алергични реакции.