За баклавата
кори за баница - 1 пакет
яйца - 4 бр
захар - 1 ч.ч.
орехи смлени - 1 ч.ч.
есенция ванилия - 1 капсула
бакпулвер - 1 бр
канела - 1/2 кафена лъжица
масло - 200 гр
брашно - 1 ч.ч.
За сиропа
вода - 800 мл
захар - 600 гр
лимони - 1 бр
канела по желание - 1 пръчка
Ако досега не сте пробвали гръцка баклава, рецептата ще ви хареса. Тя е значително по-лесна и бърза за приготвяне от традиционната, защото всичко се изсипва наведнъж и не се занимавате да навивате рула, да режете охлювчета и т.н. Другата, изключително съществена, разлика е, че между корите се налива кексово тесто. Това прави вкуса различен, още по-богат и плътен, а баклавата е сочна отвътре, защото кексовото тесто попива сиропа.
Гръцка баклава не се реди кора по кора. Трябва да направите няколко по-дебели пласта от намазани с масло кори и между тях да налеете кексовото тесто, смесено с ореховите ядки. По желание може да ги замените с бадеми или шамфъстък, или да смесите няколко вида ядки, предлагат от Mate Kitchen.
Лимоновият сок дава много фин и свеж аромат на сиропа, но ви съветваме да не прекалявате с количеството. В противен случай сиропът започва да киселее и разваля десерта. Пръчката канела в него е изцяло по желание. Ако обичате сладките експерименти, може да замените лимоновия сок с портокалов. Имайте предвид, че сиропът за тази гръцка баклава не трябва да става гъст. Затова го оставете да поври няколко минути и го дръпнете от котлона. Знаете правилото, но Mate Kitchen подчертават, че горещата баклава се залива със студен сироп или студената баклава - с горещ сироп.
На готовата гръцка баклава ѝ трябват поне няколко часа да попие добре, най-добре е да я оставите за една нощ. Чакането определено си струва. С гъсто кафе за следобедно похапване е великолепна.
Начин на приготвяне: