За баклавата
кори за баница - 1 пакет
яйца - 4 бр
захар - 1 ч.ч.
орехи смлени - 1 ч.ч.
есенция ванилия - 1 капсула
бакпулвер - 1 бр
канела - 1/2 кафена лъжица
масло - 200 гр
брашно - 1 ч.ч.
За сиропа
вода - 800 мл
захар - 600 гр
лимони - 1 бр
канела по желание - 1 пръчка
Ако досега не сте пробвали гръцка баклава, рецептата ще ви хареса. Тя е значително по-лесна и бърза за приготвяне от традиционната, защото всичко се изсипва наведнъж и не се занимавате да навивате рула, да режете охлювчета и т.н. Другата, изключително съществена, разлика е, че между корите се налива кексово тесто. Това прави вкуса различен, още по-богат и плътен, а баклавата е сочна отвътре, защото кексовото тесто попива сиропа.
От Mate Kitchen обръщат внимание, че гръцката баклава не се реди кора по кора. Трябва да направите няколко по-дебели пласта от намазани с масло кори и между тях да налеете кексовото тесто, смесено с ореховите ядки. По желание може да ги замените с бадеми или шамфъстък, или да смесите няколко вида ядки.
Лимоновият сок дава много фин и свеж аромат на сиропа, но ви съветваме да не прекалявате с количеството. В противен случай сиропът започва да киселее и разваля десерта. Пръчката канела в него е изцяло по желание. Ако обичате сладките експерименти, може да замените лимоновия сок с портокалов. Имайте предвид, че сиропът за тази гръцка баклава не трябва да става гъст. Затова го оставете да поври няколко минути и го дръпнете от котлона. Знаете правилото, но Mate Kitchen го припомнят още веднъж – залива се гореща баклава със студен сироп или студена баклава с горещ сироп.
На готовата гръцка баклава й трябват поне няколко часа да попие добре, най-добре е да я оставите за една нощ. Чакането определено си струва. С гъсто кафе за следобедно похапване е великолепна.
Начин на приготвяне:
За баклавата
1. Разбийте яйцата и захарта. Щом се получи гладка смес добавете постепенно брашното, а след това орехите и канелата.
2. Първият пласт на баклавата пригответе, като наредите една върху друга намазани с масло кори. Трябва да сложите половината от пакета.
3. Изсипете сместа от разбитите яйца, захар, брашно, орехи, канела. Отгоре наредете останалите кори, като отново мажете всяка с масло.
4. Нарежете баклавата на квадрати и я изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна докато се зачерви отгоре.
За сиропа
1. Сварете сиропа от водата захарта и сока на лимона.
2. Залейте изстиналата баклава с горещия сироп.
Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа орехи, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа кори за баница, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.