Гръцка баклава

С орехи и кексово тесто

1.5 от общо 4 гласа
70 мин.
Необходими продукти

За баклавата

кори за баница - 1 пакет  

яйца - 4 бр 

захар - 1 ч.ч. 

орехи смлени - 1 ч.ч.  

есенция ванилия - 1 капсула 

бакпулвер - 1 бр 

канела - 1/2 кафена лъжица  

масло - 200 гр 

брашно - 1 ч.ч. 

За сиропа

вода - 800 мл

захар - 600 гр 

лимони - 1 бр  

канела по желание - 1 пръчка 

Ако досега не сте пробвали гръцка баклава, рецептата ще ви хареса. Тя е значително по-лесна и бърза за приготвяне от традиционната, защото всичко се изсипва наведнъж и не се занимавате да навивате рула, да режете охлювчета и т.н. Другата, изключително съществена, разлика е, че между корите се налива кексово тесто. Това прави вкуса различен, още по-богат и плътен, а баклавата е сочна отвътре, защото кексовото тесто попива сиропа.

От Mate Kitchen обръщат внимание, че гръцката баклава не се реди кора по кора. Трябва да направите няколко по-дебели пласта от намазани с масло кори и между тях да налеете кексовото тесто, смесено с ореховите ядки. По желание може да ги замените с бадеми или шамфъстък, или да смесите няколко вида ядки.

Лимоновият сок дава много фин и свеж аромат на сиропа, но ви съветваме да не прекалявате с количеството. В противен случай сиропът започва да киселее и разваля десерта. Пръчката канела в него е изцяло по желание. Ако обичате сладките експерименти, може да замените лимоновия сок с портокалов. Имайте предвид, че сиропът за тази гръцка баклава не трябва да става гъст. Затова го оставете да поври няколко минути и го дръпнете от котлона. Знаете правилото, но Mate Kitchen го припомнят още веднъж – залива се гореща баклава със студен сироп или студена баклава с горещ сироп.

На готовата гръцка баклава й трябват поне няколко часа да попие добре, най-добре е да я оставите за една нощ. Чакането определено си струва. С гъсто кафе за следобедно похапване е великолепна.

Начин на приготвяне: 

За баклавата

1. Разбийте яйцата и захарта. Щом се получи гладка смес добавете постепенно брашното, а след това орехите и канелата.

2. Първият пласт на баклавата пригответе, като наредите една върху друга намазани с масло кори. Трябва да сложите половината от пакета.

3. Изсипете сместа от разбитите яйца, захар, брашно, орехи, канела. Отгоре наредете останалите кори, като отново мажете всяка с масло.

4. Нарежете баклавата на квадрати и я изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна докато се зачерви отгоре.

За сиропа

1. Сварете сиропа от водата захарта и сока на лимона.

2. Залейте изстиналата баклава с горещия сироп.

Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа орехи, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа кори за баница, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти