500 мл прясно мляко
100 г грис
150 г захар
500 г ябълки
100 г шоколад
5 г канела
Начин на приготвяне:
Сипете прясното мляко в тенджерка. Добавете 75 г грис и 75 г захар. Разбъркайте и оставете сместа да заври. Варете докато сместа се сгъсти. Дръпнете от огъня, захлупете и оставете да изстине. Разпределете сместа в 4 чаши. Охладете в хладилник.
Обелете по-твърди и кисели ябълки и ги нарежете на кубчета. Сложете ги в тенджерка заедно със 100 милилитра вода и 70 грама захар, добавете канелата и ги оставете да поврат докато омекнат, около 10 минути.
Извадете пръчките канела и намачкайте ябълките на пюре, а след това добавете останалите 25 г грис и оставете да поври докато той поеме течността, около 5 минути.
Разпределете сместа с ябълки върху гриса в чашите и поставете отново в хладилник.
Преди да сервирате десерта, настържете малко шоколад във всяка чаша и сложете по един резен ябълка по средата.
Още изкушаващи идеи за десерт:
Бърз и вкусен сладоледов десерт
Императрицата на десертите - мелбата
Как десертът ще ни помогне да отслабнем