За гранитата:
500 мл кафе еспресо
100 г захар
50 мл вода
За крема:
125 г рикота
35 г захар
1/2 ч.л. ванилов екстракт
За сладките:
250 г брашно тип 00
25 г меко масло
25 г захар
2 яйца
1 1/2 ч.л. грапа
пудра захар за поръсване
1 литър олио за пържене
Начин на приготвяне:
1. За гранитата добавете захарта към топлото кафе и разбъркайте, докато тя се разтвори. Добавете водата и изсипете сместа в машина за сладолед. Ако не разполагате с машина за сладолед, изсипете сместа в тавичка и я поставете във фризера. На всеки 30 минути, в продължение на 2 часа, вадете тавичката и разрохквайте сместа.
2. За крема разбийте яйцата с рикотата, захарта и ванилията до креомообразна смес. Пресипете в пош за еднократна употреба и охладете.
3. За сладките разбийте яйцата със захарта. Добавете грапата и разбъркайте. Добавете брашното и омесете. Добавете маслото и продължете да месите, докато то се поеме. След това извадете тестото върху набрашнен плот и месете с натиск в продължение на 5 минути до получаването на гладко и еластично тесто.. Увийте тестото във фолио и поставете в хладилник за 30-60 минути. След това го разточете на правоъгълен лист, с дебелина 5 мм. С помощта на назъбено ножче нарежете тестото на правоъгълници с размери 15х6-8 см.
4. Загрейте олиото в дълбок съд до 180 градуса. Пържете сладките по 3 минути от всяка страна. Докато са топли, поръсете обилно с пудра захар.
5. В купичка сипете гранита от кафе. Върху нея шприцовайте крем с рикота. Най-отгоре поставете пържена сладка.