Необходими продукти:
За фунийките:
1 яйце
6 с. л. захар
½ ч. ч. кисело мляко
½ ч. л. сода
1 ½ с. л. олио
3 ч. ч. брашно
1 с. л. какао
За крема:
1 л. п. мляко
6-7 с. л. брашно
1 ч. ч. захар
2 ванилии
60 гр. масло
Начин на приготвяне:
Започваме с приготвянето на тестото.
В купа изсипваме захарта и чукваме яйцата. Разбиваме добре и добавяме киселото мляко и содата.
Постепенно добавяме и брашното. Доомесваме с ръце и разделяме тестото на 2 равни части.
Едната от тях поръсваме с какаото и продължаваме с месенето, докато не се смеси напълно с тестото.
После разточваме тестото и го нарязваме на лентички.
Взимате фунийка, намазвате я с малко масло и започвате да овивате тестото върху нея.
Печем на 170 градуса до готовност.
Да приготви и крема:
В купа изсипваме жълтъците от яйцата, захарта, малко от млякото - колкото да е течно и накрая добавяме брашното. Бъркаме докато се смесят добре.
Останалото мляко изсипваме в тенджера, когато е на границата на завирането започваме да добавяме от сместа с яйцата.
Бъркането докато се сгъсти, а тогава му слагаме и маслото. Чакаме докато се разтопи напълно и махаме от огъня.
За финал напълваме фунийките с крем и декорираме с пръчици или плодове.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Прочетете още:
Любопитни факти за шоколадовите бонбони