брашно - 500 гр
масло - 125 гр
масло за намазване - 25 гр
захар - 75 гр
прясно мляко - 90 мл
яйца - 3 броя
суха мая 7 грама - 1 пакетче
жълтък за намазване - 2 броя
сол 1 щипка
Ароматни топли бриоши, намазани с масло и конфитюр, чаша кафе или чай, закътана закуска някъде сред безкрайното зелено на красивата ни природа… И споделеният миг се превръща в безвремие.
Ето, рецептата за бриоши на Mate Kitchen, идва от Франция. Това, което ги отличава, е високото съдържание на масло и яйца в тестото. Френските майстори готвачи ги описват като „деликатни и пухкави, с тъмнозлатиста хрупкава коричка“. От нашия кулинар Георги Николов е добавката, че са изключително вкусни и не се правят никак трудно, което е по-важната част. Избрахме да приготвим класически бриоши. Иначе рецептата има най-различни разновидности със сладка или солена плънка. Може да се направят със сушени плодове или пък с шоколадов чипс и да се хапнат за закуска. В този вариант можете да ги предложите и на обяд, следобедна закуска или вечеря със сирене, плодове, пастет, фъстъчено масло и въобще всичко сладко или солено, с което могат да се намажат.
Решите ли да си направите бриоши, Mate Kitchen предупреждават, че могат да се оформят и да се изпекат в тава или в отделни формички за мъфини, но от големите. По този начин стават по-високи и ефектно изглеждащи. Освен това ще изпълнят дома ви с топло ухание на домашно приготвено тесто. Със сигурност ще започнете да си ги правите често.
Начин на приготвяне:
1. Сипете маята в половината затоплено мляко, добавете 1 с. л. брашно, разбъркайте добре и оставете на топло да шупне.
2. В тенджера разбийте останалото мляко, разтопеното масло, захарта, солта и яйцата. Към тях прибавете втасалата мая и брашното. Замесете меко тесто, като по време на месенето добавяте на части от останалите 25 г масло.
3. Покрийте готовото тесто и го оставете на топло да втаса.
4. След като тестото втаса, го премесете леко и го разделете на равен брой по-големи и по-малки топчета. В средата на всяко голямо топче направете вдлъбнатина, намажете с прясно мляко и сложете едно малко топче. По същия начин пригответе и останалите бриоши.
5. Наредете ги в тава на разстояние и ги оставете да втасат отново. Намажете ги с разбит жълтък и ги изпеете на 180 градуса за 25-30 минути.
Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа жълтък, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа прясно мляко, което може да предизвика алергични реакции.