Продукти за блата ( 20,5 см.):
125 г меко масло
125 г захар
2 яйца
85 г фина полента
25 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
кората от 1 лимон
Продукти за крема:
150 г крема сирене
1 с.л. пудра захар
кората от половин лимон
1 ванилия
1 с.л. лимонов сок
140 мл. сладкарска сметана
Продукти за сладкото от ябълки и круши:
1 ябълка
1 голяма круша
30 г масло
3-4 с.л. кафява захар
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. джинджифил на прах
1/4 ч.л. индийско орехче
80 г. натурален шоколад за настъргване
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 190 градуса.
Разбийте с миксер мекото масло, заедно със захарта. Едно по едно добавете яйцата и разбийте сместа. Сложете ванилията и лимоновата кора.
В купа смесете полентата, брашното и бакпулвера, разбъркайте и ги изсипете в яйчената смес. Разбийте с миксер до хомогенност.Покрийте тава с хартия за печене и поставете отгоре ринга. Излейте сместа и я заравнете. Печете блата до готовност около 20 минути, като го проверете с клечка.
Охладете го напълно и прекарайте леко нож по ръба, за да го отделите от формата.
В купа разбъркайте с лъжица всички съставки за крема без сметаната. Нея разбийте с миксер на сняг и внимателно я прибавете в крема.Обелете и нарежете плодовете на кубчета. Сложете ги в тиган, заедно с маслото, кафявата захар и малко вода и ги кипнете. Задушете ги до омекване, докато течността се изпари, а сладкото се сгъсти. Сложете подправките и ги разбъркайте добре.
Обърнете блата върху форма за торта. Намажете го с крема, а отгоре разпределете сладкото от ябълки и круши. Финалният щрих е малко настърган, натурален шоколад. Охладете за една нощ в хладилника и поднесете.
Вижте още рецепти в специализирания кулинарен канал във Vbox7.com ТУК!
Други рецепти:
Есенен сладкиш с ябълки и грозде