Необходими продукти:
500 г пресято брашно
1/4 чаена лъжичка бакпулвер
140 г захар
2 пакетчета ванилия
2 яйца
1/4 чаена лъжичка сол
250 г масло
700 г ябълки (разрязани на половина, обелени и изчистени)
150 г бяло грозде (наронено и измито)
150 мл вода
1 супена лъжица захар
1/4 чаена лъжичка канела
1 жълтък
2 супени лъжици лимонов сок
70 г пудра захар
Начин на приготвяне:
В купа смесваме брашното, захарта, солта, бакпулвера и ванилията. Правим кладенче и в него слагаме яйцата. Добавяме маслото. С миксер разбъркваме продуктите до получаване на трохи, а след това месим със студени ръце до образуване на гладка маса.
Слагаме тестото в плик и го оставяме в хладилника да се охлажда за около 20 минути.
През това време смесваме плодовете, захарта, канелата и водата и задушаваме съставките на умерен котлон за около 5 минути. Оставяме сместа да изстине.
Загряваме фурната на 200 градуса. Подготвяме тавичка за торта, като я покриваме с хартия за печене и леко я намазняваме (особено стените).
Малко повече от половината тесто разточваме върху набрашнена повърхност. Правим ръб около 2,5 см. Набождаме блата многократно с вилица и го изпичаме за 10 минути.
Сместа от ябълки и грозде разпределяме върху блата, а ненужната течност от нея отцеждамe и изхвърляме. Разточваме останалото тесто и го слагаме върху плънката. Намазваме сладкиша с жълтък и го печем 25 минути.
След като изстине, го заливаме със смес от лимонов сок и пудра захар.
За още интересни статии изтеглете нашето мобилно приложение ТУК >>