За пареното тесто:
200 мл вода
85 г безсолно масло
1 с.л. захар
щипка сол
115 г брашно
3 яйца от всободно отгледани кокошки
За пълнежа:
300 мл сладкарска сметана
2 с.л. пудра захар
1 ч.л. ванилова паста
4 с.л. солен карамел
За шоколадовия ганаш:
200 г натурален шоколад (70% какао)
100 мл пълномаслена течна сметана
Допълнително:
100 г млечен шоколад
Еклерите са фин и съвършен десерт, а най-хубавото е, че с тях може да се направят много други сладкиши и торти. Днес от 24 Kitchen представят една рецепта за руло с еклери и шоколад, с което определено ще впечатлите и най-взискателните гости у дома.
Начин на приготвяне:
1. За пареното тесто сипете студената вода, нарязаното на кубчета масло, захарта и солта в тенджерка. Оставете сместа да заври и маслото да се разтопи. Изсипете наведнъж брашното и бъркайте енергично, докато се образува гладка топка тесто, която се отделя от стените на съда. Дръпнете от огъня и щом сместа поизстине, постепенно добавете предварително разбитите яйца, при непрекъснато разбиване. Трябва да получите гладко и лъскаво тесто. Ако при загребване с лъжица тестото пада от ней, образувайки триъгълник, значи е готово.
2. Постелете предварително намазнена тава (20х30 см) с хартия за печене и разстелете пареното тесто в нея, с помощта на шпатула. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор 30 минути.
3. Обърнете тавата върху чиста разстлана кухненска кърпа. Докато тестото е още горещо го завийте на руло с помощта на кърпата и го оставете увито в нея да изстине напълно.
4. За пълнежа разбийте сметаната с пудрата захар и ваниловата паста до полуплътност. Развийте тестото и разстелете равномерно битата сметана върху него. Върху сметаната разстелете и купешкия солен карамел (може да използвате сладко от мляко с добавена щипка сол). Навийте на руло и поставете върху дъска.
5. За шоколадовия ганаш начупете натуралния шоколад на парченца в купа. Сипете сметаната в тенджерка и оставете да кипне. Залейте шоколада с врялата сметана и разбъркайте внимателно докато шоколадът се разтопи и сместа стане гладка и лъскава. Оставете да изстине.
6. Нанесете шоколадовия ганаш на равномерен слой върху рулото. Поръсете с настърган млечен шоколад.