В едновремешните сладкарници наред с бухтички, тулумбички, скалички, сухи пасти и други подобни отдавна забравени вкуснотии се предлагаха и еклери.
Те се топяха в устата, а кремчето блажено се разтичаше по устните и брадичките на дечицата, които си ги похапваха с блеснали очи. Днес вече онези сладкарнички с боза от 4 стотинки не съществуват, а еклерите също са кът.
Затова ви предлагаме да си доставите с наша помощ онази позабравена радост за душата!
Необходими продукти за 12 броя:
За тестото:
1 ч. ч. вода
5 с. л. масло
1 ч. ч. брашно
3 яйца
1 щипка сол
За пълнежа:
5 ябълки или круши, обелени и нарязани на едри парчета
1 с. л. масло
2 с. л. захар
За орехите:
½ ч. ч. орехи
1 ч. л. масло
2 с. л. пудра захар
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 200°С. В съд се слагат да заврат водата, маслото и солта. Когато сместа заври, се прибавя брашното, при непрекъснато разбъркване с дървена лъжица, докато започне да се отделя от стените на съда. Тестото се маха от огъня, оставя се да поизстине за 3-4 мин.
Прибавят се яйцата едно по едно, като тестото се разбърква, докато всяко яйце напълно се поеме от сместа. Готовото тесто се шприцова на ивици с дължина 10 см. или кръгове, върху хартия за печене.
Еклерите се пекат 10 мин. на 200°С и 15-20 мин. на 180°С, докато изсъхнат и се зачервят добре. Изваждат се от фурната, изстиват и им се отрязва капаче.
Маслото за плънката се загрява и в него се слагат плодовете и захарта. Всичко се задушава, докато ябълките или крушите омекнат. Когато изстинат се прецеждат от сиропа и се пасират. С полученото пюре се пълнят еклерите.
Маслото за орехите се слага да се разтопи, прибавя се захарта, разбърква се и се слагат орехите. Когато започнат да се карамелизират, се махат от огъня. Изсипват се в намаслена тавичка. Когато изстинат, се поръсват върху пюрето. Еклерите се затварят с капачетата и се поръсват с пудра захар.
Идея:
Към плодовото пюре може да се прибави чаша разбита сметана. Продуктите са за 10-12 броя.