За пареното тесто:
100 г полуобезмаслено прясно мляко
100 г вода
90 г безсолно масло
4 г фина сол
6 г захар
кора от лимон
100 г брашно
2 яйца
За масленото тесто:
37 г масло
45 г кафява захар
45 г брашно
За гела от манго:
150 г пюре от манго
50 г вода
3 г смлян кардамон
1 манго
За шоколадовия ганаш:
150 г прясно мляко
300 г млечен шоколад
300 г течна сметана (35% масленост)
Начин на приготвяне:
За масленото тесто разбийте с помощта на миксер маслото със стайна температура със захарта и брашното, до образуването на гладко тесто. Поставете тестото между два листа хартия за печене и го разточете с дебелина 3 мм. Поставете разточеното тесто във фризер докато се стегне.
За пареното тесто сипете прясното мляко и водата. Добавете маслото, солта и захарта, пуснете и резените лимонова кора. Щом сместа заври, изсипете наведнъж брашното и започнете да разбърквате, докато не се образува топка тесто. Тестото трябва да се отделя от стените на съда, тогава е готово.
Прехвърлете тестото в купа и започнете да го разбърквате с помощта на миксер. Без да спирате разбиването, до бавете яйцата едно по едно, като след всяко разбивате до хомогенност. Пресипете пареното тесто в пош с гладък накрайник.
В тава, постлана с хартия за печене, шприцовайте малки топчета от парено тесто, около 3-4 см. в диаметър. С помощта на ринг с диаметър 3 см. изрежете кръгчета от масленото тесто. Поставете по едно кръгче върху всяка топчица. Печете еклерите в предварително загрята фурна на 170 градуса 20 минути.
За гела от манго сипете в тенджера пюрето от манго, водата, кардамона и агар-агара. Оставете сместа да се загрее, като разбърквате. Дръпнете от котлона и оставете да поизстине. Обелете и нарежете мангото на малки кубчета. Добавете ги в гела и разбъркайте. Охладете сместа в хладилник.
За шоколадовия ганаш оставете млякото да заври и го изсипете върху предварително начупения на парченца шоколад. Разбъркайте докато той се разтопи и сместа стане хомогенна. Добавете сметаната, разбъркайте и оставете сместа да се охлади. След това разбийте с помощта на миксер до пухкавост. Прехвърлете в пош с назъбен накрайник.
Отрежете капачета на изстиналите еклери с помощта на назъбен нож. Напълнете всеки еклер до половината с гел от манго. След това шприцовайте шоколадов ганаш така, че да се покаже 1/2 см над повърхността. Поставете капачетата.
Прочетете още:
Вкусни лимонови сладки
Здравословни шоколадови бонбони
Шоколадови бонбони за вегани
Весели домашни бонбони
Еклери с плодово пюре