225 г брашно с набухвател
1 ч.л. сода бикарбонат
2 ч.л. смлян джинджифил
1 ч.л. микс от подправки (канела, карамфил, кардамон)
100 г масло
100 г меласа
100 г златен сироп
100 г мека кафява захар
1 яйце от свободни кокошки
275 мл пълномаслено прясно мляко
Начин на приготвяне:
1. В тенджерка сипете захарта, маслото, златния сироп и меласата. Разбъркайте и разтопете сместа на слаб огън, докато стане еднородна и лъскава. Оставете да изстине.
2. В голяма купа сипете брашното, содата, смления джинджифил и сместа от подправки. Разбъркайте. Добавете течните съставки и разбъркайте до хомогенност.
3. В купа разбийте яйцето с малко прясно мляко. Добавете ги към сместа и разбъркайте до еднородност. Добавете и останалото прясно мляко. Разбъркайте.
4. Изсипете сместа в предварително намаслена и постлана с хартия за печене тавичка (30х23х4 см). Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса (с вентилатор) 35 минути.
5. Щом сладкишът изстине, нарежете го на квадрати.