Домашни тулумбички

Любим ориенталски сладкиш, навяващ спомени от детството

5 от общо 2 гласа
40 мин.
Необходими продукти

За тестото

вода - 1 ч.ч.

брашно - 1 ч.ч.

яйца - 3 бр.

олио - 50 мл 

олио за пържене - 300 мл 

ванилия - 1 бр.

сол - 1 щипка

За сиропа

захар - 2 ч.ч. 

вода - 2 ч.ч.

Това е ориенталски сладкиш по рецепта на Mate Kitchen, от който винаги има риск да ви капне захарен сироп на брадичката, но пък си струва, защото е изключително вкусен.

Може би досега не сте правили парено тесто, но от видеото ще се убедите, че няма нищо кой знае колко сложно. В тенджера наливате вода, олио и щипка сол и щом заври, изсипвате брашното наведнъж. Имайте предвид, че се събира на топка за броени минути и трябва да се бърка енергично, за да не загори. Щом започне да се отделя от стените на тенджерата, значи е готово. Яйцата след това се добавят едно по едно до пълното им усвояване. От парено тесто се правят не само тулумбички, но и профитероли, чудни еклери и други вкусни десерти.

Нещо много важно по отношение на домашните тулумбички – първо пригответе сиропа и след това тестото. Той трябва да е напълно изстинал, когато ги сложите в него. Ние го ароматизирахме с лимонов сок. Ако искате по-насител лимонов аромат, добавете парче-две кора от лимон. Портокалът също е подходящ, както и ванилията.

Още горещи, потопете вашите тулумбички в него и оставете да се напоят добре. След това ги извадете, отцедете ги и чак тогава ги поднесете красиво подредени в плато или отделни чинийки. От тях в никакъв случай не трябва да тече сироп. Може би само няколко капки по брадичката, за да бъде изпълнен ритуалът.

Начин на приготвяне:

За тестото

1. Налейте олиото в тенджера, добавете вода и сол и оставете да заври.

2. Намалете огъня и добавете брашното наведнъж. Бъркайте интензивно с дървена лъжица докато сместа започне да се отделя от страните на тенджерата и се оформи топка. Това отнема около 5-6 минути. След това свалете от котлона и оставете да се охлади.

3. След като тестото се охлади, добавете яйцата едно по едно и бъркайте след всяко до пълното му усвояване от тестото.

4. С помощта на шприц с голям отвор направете тулумбички и ги пускайте в тиган със загрята мазнина. Започнете да пържите на ниска температура и увеличете огъня докато бухнат. Пържете ги до златисто.

5. Извадете изпържените тулумбички, като ги изцедите добре, и ги пуснете в сиропа.

6. Щом се напоят, извадете, отцедете от сиропа и сложете в подходящо плато. Сервирайте ги охладени.

За сиропа

1. Първо пригответе сиропа. Сложете захарта, водата и лимоновия сок в тенджера и бъркайте докато захарта се разтопи.

2. След това оставете да ври на умерена температура и щом достигне необходимата гъстота, дръпнете настрани да се охлади.

Внимание: Съдържа яйца и брашно, които могат да предизвикат алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти