За тестото
вода - 1 ч.ч.
брашно - 1 ч.ч.
яйца - 3 бр.
олио - 50 мл
олио за пържене - 300 мл
ванилия - 1 бр.
сол - 1 щипка
За сиропа
захар - 2 ч.ч.
вода - 2 ч.ч.
Това е ориенталски сладкиш по рецепта на Mate Kitchen, от който винаги има риск да ви капне захарен сироп на брадичката, но пък си струва, защото е изключително вкусен.
Може би досега не сте правили парено тесто, но от видеото ще се убедите, че няма нищо кой знае колко сложно. В тенджера наливате вода, олио и щипка сол и щом заври, изсипвате брашното наведнъж. Имайте предвид, че се събира на топка за броени минути и трябва да се бърка енергично, за да не загори. Щом започне да се отделя от стените на тенджерата, значи е готово. Яйцата след това се добавят едно по едно до пълното им усвояване. От парено тесто се правят не само тулумбички, но и профитероли, чудни еклери и други вкусни десерти.
Нещо много важно по отношение на домашните тулумбички – първо пригответе сиропа и след това тестото. Той трябва да е напълно изстинал, когато ги сложите в него. Ние го ароматизирахме с лимонов сок. Ако искате по-насител лимонов аромат, добавете парче-две кора от лимон. Портокалът също е подходящ, както и ванилията.
Още горещи, потопете вашите тулумбички в него и оставете да се напоят добре. След това ги извадете, отцедете ги и чак тогава ги поднесете красиво подредени в плато или отделни чинийки. От тях в никакъв случай не трябва да тече сироп. Може би само няколко капки по брадичката, за да бъде изпълнен ритуалът.
Начин на приготвяне:
За тестото
1. Налейте олиото в тенджера, добавете вода и сол и оставете да заври.
2. Намалете огъня и добавете брашното наведнъж. Бъркайте интензивно с дървена лъжица докато сместа започне да се отделя от страните на тенджерата и се оформи топка. Това отнема около 5-6 минути. След това свалете от котлона и оставете да се охлади.
3. След като тестото се охлади, добавете яйцата едно по едно и бъркайте след всяко до пълното му усвояване от тестото.
4. С помощта на шприц с голям отвор направете тулумбички и ги пускайте в тиган със загрята мазнина. Започнете да пържите на ниска температура и увеличете огъня докато бухнат. Пържете ги до златисто.
5. Извадете изпържените тулумбички, като ги изцедите добре, и ги пуснете в сиропа.
6. Щом се напоят, извадете, отцедете от сиропа и сложете в подходящо плато. Сервирайте ги охладени.
За сиропа
1. Първо пригответе сиропа. Сложете захарта, водата и лимоновия сок в тенджера и бъркайте докато захарта се разтопи.
2. След това оставете да ври на умерена температура и щом достигне необходимата гъстота, дръпнете настрани да се охлади.
Внимание: Съдържа яйца и брашно, които могат да предизвикат алергични реакции.