Домашни трюфели от моркови

Домашни трюфели от моркови

0 от общо 0 гласа
90 мин.
Необходими продукти
  • моркови - 500 гр - 0.80 лв
  • кокосови стърготини - 250 гр - 5.99 лв
  • захар - 1 ч.ч. - 0.54 лв
  • лимони - 1 бр - 0.36 лв
  • ванилов екстракт - 1 ч.л. - 0.6

Тези домашни трюфели от моркови са следващата рецепта, която непременно трябва да опитате, ако не се страхувате да експериментирате в кухнята. Абстрахирайте се от мисълта, че правите десерт със зеленчук, и просто се отдайте на готвенето. Резултатът ще ви изненада повече от приятно и не е необходимо да сте веган, за да му се насладите. Получават се елегантни трюфели, с нежен цвят и деликатен вкус, който няма нищо общо с традиционния морковен вкус. Все пак това не е салата!

Когато минат през термична обработка, морковите стават сладки и това ги прави подходящ продукт за приготвяне на десерти, включително трюфели от моркови. Тъй като не можете да предвидите колко сочни ще бъдат, е съвсем възможно след охлаждането сместа да не може да се оформи и да се задържи на топчета. Не се паникьосвайте и не бързайте да я изхвърляте. Просто добавете още кокосови стърготини и разбъркайте докато се получи необходимата консистенция.

Тук ще вметнем, че ползвахме обикновена бяла захар, но ако предпочитате, може да я замените с кафява.

Не се изкушавайте да добавяте подправки като канела или карамфил в сместа. Тези аромати са твърде силни за лек десерт като нашите домашни трюфели от моркови и ще засенчат вкуса на задушените в захар моркови и кокосовите стърготини. За тази комбинация е най-подходяща ванилията. Няколко капки есенция или две пакетчета съвсем обикновена ванилия е достатъчно количество, ако не разполагате с ванилов екстракт.

Важно е да съхранявате готовите трюфели от моркови в хладилника и задължително в плътно затворен съд. Така остават сочни и свежи и не поемат от миризмата на останалите продукти в хладилника.

  1.  Почистете и обелете морковите за вашите домашни трюфели от моркови и ги сварете за 20 минути. Отцедете ги, оставете да се охладят и ги настържете на едро.
  2.  В тенджерка смесете настърганите моркови, захарта и фино настърганата кора на лимона. Задушете ги за 20 минути, като разбърквате от време на време.
  3.  Дръпнете от огъня и оставете сместа да изстине леко, след което добавете ванилията и половината от кокосовите стърготини. Разбъркайте всичко много добре, оставете да изстине напълно и приберете в хладилника за 30 минути.
  4.  От охладената смес оформете топчета с диаметър около 2,5 см. Оваляйте ги в останалите кокосови стърготини. Ако след охлаждането сместа не може да се оформи и да се задържат топчета, добавете още кокосови стърготини и разбъркайте.
  5.  Сложете всеки от готовите трюфели от моркови в хартиена кошничка. Подредете ги в херметически затворена кутия и ги приберете в хладилника докато стане време да ги поднесете.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти