- моркови - 500 гр - 0.80 лв
- кокосови стърготини - 250 гр - 5.99 лв
- захар - 1 ч.ч. - 0.54 лв
- лимони - 1 бр - 0.36 лв
- ванилов екстракт - 1 ч.л. - 0.6
Тези домашни трюфели от моркови са следващата рецепта, която непременно трябва да опитате, ако не се страхувате да експериментирате в кухнята. Абстрахирайте се от мисълта, че правите десерт със зеленчук, и просто се отдайте на готвенето. Резултатът ще ви изненада повече от приятно и не е необходимо да сте веган, за да му се насладите. Получават се елегантни трюфели, с нежен цвят и деликатен вкус, който няма нищо общо с традиционния морковен вкус. Все пак това не е салата!
Когато минат през термична обработка, морковите стават сладки и това ги прави подходящ продукт за приготвяне на десерти, включително трюфели от моркови. Тъй като не можете да предвидите колко сочни ще бъдат, е съвсем възможно след охлаждането сместа да не може да се оформи и да се задържи на топчета. Не се паникьосвайте и не бързайте да я изхвърляте. Просто добавете още кокосови стърготини и разбъркайте докато се получи необходимата консистенция.
Тук ще вметнем, че ползвахме обикновена бяла захар, но ако предпочитате, може да я замените с кафява.
Не се изкушавайте да добавяте подправки като канела или карамфил в сместа. Тези аромати са твърде силни за лек десерт като нашите домашни трюфели от моркови и ще засенчат вкуса на задушените в захар моркови и кокосовите стърготини. За тази комбинация е най-подходяща ванилията. Няколко капки есенция или две пакетчета съвсем обикновена ванилия е достатъчно количество, ако не разполагате с ванилов екстракт.
Важно е да съхранявате готовите трюфели от моркови в хладилника и задължително в плътно затворен съд. Така остават сочни и свежи и не поемат от миризмата на останалите продукти в хладилника.
- Почистете и обелете морковите за вашите домашни трюфели от моркови и ги сварете за 20 минути. Отцедете ги, оставете да се охладят и ги настържете на едро.
- В тенджерка смесете настърганите моркови, захарта и фино настърганата кора на лимона. Задушете ги за 20 минути, като разбърквате от време на време.
- Дръпнете от огъня и оставете сместа да изстине леко, след което добавете ванилията и половината от кокосовите стърготини. Разбъркайте всичко много добре, оставете да изстине напълно и приберете в хладилника за 30 минути.
- От охладената смес оформете топчета с диаметър около 2,5 см. Оваляйте ги в останалите кокосови стърготини. Ако след охлаждането сместа не може да се оформи и да се задържат топчета, добавете още кокосови стърготини и разбъркайте.
- Сложете всеки от готовите трюфели от моркови в хартиена кошничка. Подредете ги в херметически затворена кутия и ги приберете в хладилника докато стане време да ги поднесете.
Прочетете още:
- Все повече хора започват да пият кафето си с бучка масло, ето защо
- Тези звезди се подложиха на кето диета и са повече от доволни
- Кои са осемте най-добри протеина на растителна основа
- Направих тези 5 промени в ежедневието си и свалих 5 килограма неусетно
- Витамин С и неговата сила да ни разхубавява
- Как тялото ни сигнализира, че му липсва витамин Д
- Истината за кетонната диета или защо е важно да прилагаме лечебния глад
- Енергията е в основата на всичко: интервю с холистичния терапевт Гергана Радович
- Какво представлява средиземноморската диета (и как да я спазваме)