Малцина са тези, които могат да устоят на домашните шоколадови трюфели с аромат на сгряващи подправки и печени ядки.
Необходими продукти за 40 броя:
500 г шоколад 60%
100 мл червено вино
1 щипка смлян карамфил
300 мл сметана 35%
1 ч. л. канела на прах
1 щипка настъргано индийско орехче
5 шушулки кардамон
1 с. л. коняк
10 сушени смокини, нарязани
100 г запечени лешници
100 г запечени бадеми
100 г шоколадов кувертюр за овалване
прахообразни метални бои или сушени розови листенца и хималайска сол за украса, по желание
Начин на приготвяне:
1. Шоколадът се нарязва на ситно и се стопява.
2. Виното се кипва с карамфила и ври, докато сместа стане 1 с. л.
3. Сметаната се кипва с кардамона, индийското орехче и канелата.
4. Смесват се шоколадът, прецедената сметана, конякът и редуцираното вино. Добавят се ядките и смокините. Сместа се охлажда и се слага в хладилника за 4 часа.
5. От сместа се оформят топчета, които се поставят върху хартия за печене и отново се слагат в хладилника за 2 часа.
6. Шоколадът за овалване се стопява на водна баня и се темперира до 32° С. От него се поставя лъжичка в центъра на дланта на ръката, слага се охладеното топче от шоколадовия ганаш и с помощта на двете ръце цялото се овалва в шоколад.
Бонбоните се оставят да се втвърдят. Може с четка да се намажат с прахообразни металикови бои за сладкиши или докато не се е втвърдил шоколадът да се поръсят със сушени розови листенца и хималайска сол.
Охлаждат се в хладилника и се поставят в капсули.