1 ч.ч. брашно
100 г олио
4 яйца
За крема
1л прясно мляко
4 яйца
9 с.л. брашно
9 с.л. захар
2 ванилии
Днешната рецепта за домашни еклери с пухкав крем е споделена от нашата читателка Жанета Дечева, за което ѝ благодарим!
Споделяйте и вие любимите си рецепти с нас на edna@netinfocompany.bg, за да ги видите публикувани при нас
В 200 г вода се слага 100 г олио и се слага да заври. Към тях постепенно се прибавя 1 ч.ч. брашно при непрекъснато бъркане.
Щом стане хомогенна смес, се отстранява от котлона и се оставя да се охлади. Едно по едно се добавят 4 яйца и се бърка, докато стане гладка смес. След което в намазнена тавичка се слага по 1 ч.л. от сместа и се пече в умерена фурна до зачервяване
Приготвяне на крема:
700мл прясно мляко се слага да заври. Към него се добавят предварително разбитите яйца, захарта, брашното, ванилията и останалото мляко.
Бърка се непрекъснато, докато стане гладка смес като боза. Сваля се от котлона и се добавя около 50 г масло, докато е още топло.
Говорим си за...
Готовият крем се пълни в еклерите с помощта на шприц или чиста голяма спринцовка.
При печенето еклерите бухват и се образува естествена кухина вътре в самия еклер, в която да се сложи крема.
Ако такава кухина не се образува, може да се направи с помощта на нож разрез и да се напълни с крем вътрешността.
По желание поръсвате с пудра захар.