За блата
натурален шоколад - 150 гр
захар - 100 гр
брашно - 100 гр
масло - 90 гр
яйца - 5 броя
конфитюр от кайсии - 1 бурканче
За глазурата
натурален шоколад - 150 гр
пудра захар - 200 гр
масло - 15 гр
кафе студено - 80 мл
есенция ванилия - 2 ч.л.
Не сте били във Виена, ако не сте хапнали от това сладкарско вълшебство, създадено от австрийския сладкар Франц Захер. Но пък не е задължително да ходите дотам, за да я опитате. От Mate Kitchen ни предлагат да я направим вкъщи, а както ще се убедите от рецептата и видеото, не е никак трудно. Най-важното правило е да не заменяте сладкото от кайсии - то е нейната запазена марка.
Преди това обаче - малко история. Както често се случва, най-великите творения са рожба на случайността. Фината торта „Сахер“ не прави изключение, разказва Mate Kitchen. Когато я създава, Франц Захер е стажант-сладкар и е едва на 16 години. Заема се с нейното приготвяне, защото главният сладкар е болен, а министърът на външните работи на Австрия Клеменс фон Метерних е поискал „необичаен десерт”, с който да впечатли своите гости. Резултатът продължава да очарова света вече почти 200 години.
За разлика от повечето подобни десерти, торта „Сахер“ се прави с малко продукти и е относително лесна. Пече се един блат, който след това се разделя на две, маже се със сладко от кайсии и отгоре се полива с шоколадова глазура. Можете да я направите в деня, в който ще я сервирате, защото не се налага да престоява в хладилника повече от два-три часа, обясняват кулинарите на Mate Kitchen. И непременно я поднесете с кафе – комбинацията е неустоима!
Начин на приготвяне:
За блата
1. Разтопете шоколада на водна баня и го отдръпнете настрани, докато леко се охлади.
2. През това време в голяма купа сложете омекналото масло и разбийте с миксер захарта, докато се образува пухкав крем. Добавете един по един яйчените жълтъци, докато разбивате за кратко до хомогенност.
3. Прибавете към тях разтопения шоколад и брашното, бъркайте бавно с дървена бъркалка.
4. В друга купа разбийте белтъците с миксер на висока скорост, докато станат на твърд сняг. Добавете ги към останалата смес, като бъркате много бавно.
5. Изсипете сместа във форма за торта с диаметър 25 см с покрито с хартия за печене дъно. Печете 40-50 минути на 170 градуса с вентилатор. Проверете блата с клечка за зъби и ако няма тесто по нея, го извадете.
6. Оставете го напълно да се охлади във формата, след което го извадете и оставяте на решетка до пълното му охлаждане.
7. Разрежете блата на 2 хоризонтални части, сложете едната част в чиния или поставка за торти, намажете със сладкото от кайсии, след което похлупете с другата половина.
За глазурата
1. Смесете в купа маслото и шоколада и ги разтопете на водна баня.
2. Прибавете към тях кафето, пудрата захар и ванилията. Разбийте добре, докато глазурата стане гладка и пухкава. Разпределете равномерно върху тортата и оставете в хладилник за няколко часа.
Внимание: Съдържа яйца, брашно, масло, натурален шоколад и кафе, които могат да предизвикат алергични реакции.