Необходими продукти:
за блатовете:
220 г захар
20 г царевично нишесте
10 г бурбонска ванилова захар
5 белтъка
2 с. л. лимонов сок
за крема:
400 г краве масло (със стайна температура)
200 г пудра захар
150 г печени бадеми
10 г бурбонска ванилова захар
60 мл бренди
5 жълтъка
100 г печени бадеми
Начин на приготвяне:
Белтъците се разбиват на сняг със захарта и ваниловата захар.
Прибавят се нишестето и лимоновият сок и се разбърква внимателно.
Сместа се разпределя в две плитки тави, с хартия за печене на дъното, като се заравнява.
Блатовете се пекат (сушат) 2 часа и 30 минути в загрята на 120 градуса фурна, с вентилатор – трябва да са хрупкави. Охлаждат се.
Жълтъците се разбиват на водна баня със 100 г от захарта и брендито, до получаването на гъст крем, който се оставя леко да се охлади.
Останалата захар се разбива много добре с маслото и ваниловата захар, с помощта на миксер.
Охладеният крем от жълтъци се налива към масления и се разбърква, до получаване на еднородна смес.
Бадемите се смилат и се разбъркват с крема.
Охладените блатове се разрязват на четири.
Мажат се с крема и се подреждат един върху друг. Отстрани също се намазва с крем.
Тортата се оставя в хладилник за 6 часа. Украсява се с накълцани бадеми.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Още рецепти за торта:
Лека плодова торта
Неделна торта без печене
Малка ягодова торта
Как да направим шоколадова торта за една минута
Палачинкова торта
Виенска торта за шокоманиаци