За сладоледа
Крем Оле Dr. Oetker - 2 пакетчета
прясно мляко - 800 мл
За топинга
ягоди - 1,2 кг
захар +2 с. л. за разбъркване - 350 гр
Gelfix Super Dr. Oetker - 1 пакет
порто или друго десертно вино - 150 мл
черен пипер - 1/2 кафена лъжичка
Нежен ванилов сладолед, обилно полят с ягодов топинг – сладостта на лятото, събрана в няколко думи. Но колко пъти ви се е случвало да откажете топинга, защото вкусът и цветът му са прекалено изкуствени? Да, на нас също. В такива случаи винаги най-доброто решение е да си приготвите сами това, което толкова обичате, за да сте сигурни в неговото качество. А как точно?
С Gelfix Super Dr. Oetker да си направите домашен ягодов топинг за любимия сладолед е повече от лесно. А най-хубавото е, че той се приготвя от истински ягоди.
Gelfix Super Dr. Oetker представлява съвършената пропорция от цитрусов пектин и естествена лимонена киселина, които са нужни да желират конфитюра от един килограм плодове. Защото всъщност колкото по-зрели са плодовете, толкова по-малко пектин има в тях и това прави конфитюра по-течен. Ако досега не сте знаели защо не успявате да го сгъстите, вече знаете отговора. Знаете и решението. Изненадата в домашния ягодов топинг тук са щипката черен пипер и десертното вино, които обогатяват вкуса и му придават една особена плътност.
По същата рецепта, впрочем, можете да си направите малинов, къпинов или боровинков топинг. Освен сладолед, с него можете да полеете цедено кисело мляко, крем или да гарнирате домашен сладкиш. Възможностите са много, важно е само да имате желание.
Желаем ви кулинарно вдъхновение и добър апетит!
Начин на приготвяне:
За сладоледа
1. В купа сипете студеното мляко, добавете съдържанието на двете пакетчета Крем Оле Dr. Oetker и разбийте с миксер за 4 минути.
2. Прехвърлете сместа в пластмасова кутия и сложете във фризер за 2-3 часа.
3. Извадете сладоледа и гарнирайте с ягодовия топинг.
За топинга
1. Изчистете и нарежете ягодите, пасирайте ги и прецедете през цедка, за да се отделят възможно най-много семки.
2. Налейте плодовия сок в тенджера и към него прибавете съдържанието на 1 пакетче Gelfix Super на Dr. Oetker, разбъркано с 2 с. л. захар, и бъркайте често докато заври.
3. Щом заври, прибавете и останалата захар и варете 4-6 минути. След това прибавете виното порто и черния пипер.
4. Намалете котлона и отпенете, след което отдръпнете от огъня, налейте в измити и подсушени бурканчета, затворете с капачките и обърнете надолу за около 15-20 минути.
Внимание: Съдържа прясно мляко, което може да предизвика алергични реакции.