маргарин Калиакра с вкус на масло - 100 гр
захар - 1,5 ч.ч.
кисело мляко - 1 ч.ч.
яйца - 4 бр
брашно - 2,5 ч.ч.
бакпулвер 7 грама - 1 пакетче
ванилов екстракт - 1 ч.л.
орехи - 70 гр
стафиди - 70 гр
За заливката:
течна сметана - 100 гр
натурален шоколад - 100 гр
Този домашен кекс изобщо не изглежда домашен, нали! Като излязъл от сладкарски цех е – със съвършена форма, пухкав отвътре и с равномерна шоколадова глазура отвън. Както ще се убедите от видеото, приготвянето му е лесно и приятно. И относително бързо – за малко повече от час вече ще се охлажда на кухненския плот. Има малко повече операции, но щом искате да изкушите с нещо сладичко, това едва ли ще ви спре.
Яйца, мляко, брашно, орехи, стафиди, ванилия и един малък детайл – направихме го с “Калиакра с вкус на масло”. Той е лесно и удобно решение, когато желанието да направите някакъв сладкиш се пробуди внезапно. Вадите го от хладилника и ползвате веднага, защото консистенцията му не изисква изчакване и предварително темпериране. Когато го разбивате със захарта, се получава гладък и хомогенен крем, а не малки бучици, които хвърчат във всички посоки.
Преди глазурата това изглежда като най-обикновен домашен кекс. Наситеният й шоколадов вкус обаче допълва чудесно орехите и стафидите. Затова ви препоръчваме да я направите именно с черен, а не с млечен шоколад. Няма нужда да украсявате отгоре, тя е повече от достатъчна. Ще трябва да изчакате да стегне, преди да си отрежете парче и да си го хапнете с кафето. Да знаете, че си струва всяка трошичка от него.
Да ви е сладко!
Начин на приготвяне:
1. В купа разбийте заедно "Калиакра с вкус на масло" и захарта.
2. Щом сместа се хомогенизира, добавете яйцата едно по едно. След тях прибавете и киселото мляко, бакпулвера, ванилията и брашното на части.
3. Разбивайте с миксера докато се получи гладка смес.
4. Добавете стафидите и счуканите орехови ядки и ги разбъркайте в кексовата смес с дървена бъркалка.
5. Изсипете сместа в правоъгълна форма, покрита с хартия за печене. Ударете леко в плота няколко пъти, за да слегне добре.
6. Печете кекса в предварително загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор) за около 50-55 минути. Проверявайте готовността с клечка за зъби.
7. Щом кексът е готов, го извадете от фурната и го оставете да изстине, а през това време пригответе заливката.
За заливката:
1. Затоплете сметаната в касерола, но внимавайте да не заври, за да не се пресече.
2. Дръпнете я от котлона, добавете нарязания на дребно шоколад и бъркайте докато се разтопи напълно.
3. Залейте изстиналия кекс и го оставете да стегне в хладилника за 1-2 часа.
Внимание: Съдържа яйца, орехи, брашно, кисело мляко, течна сметана, шоколад, които могат да предизвикат алергични реакции.