Още веднага след внасянето на какаовите зърна от Кортес през ХVІ век от Мексико, шоколадът става толкова популярен, че в католическата църква се води дебат, дали пиенето му може да се определи като грях.
Един от първите готвачи, които го използват за десерт, е Хана Глас. Тя издава най-продаваната готварска книга през ХVІІІ век в Англия. Ето го и нейния шоколадов крем. Дали това е грях, ще решите вие.
Необходими продукти за 8 порции:
100 г / 1½ ч. ч. захар
250 мл десертно бяло вино
500 мл сметана
стръкче розмарин
125 г тъмен шоколад, настърган
Начин на приготвяне:
1.В тиган се слагат да заврат виното и захарта. Оставят се да поврат 5 мин.
2.В отделен съд се слага да заври сметаната, като се разбърква непрекъснато. След като изври 1/4 от нея, се смесва с виното. Сместа се сгъстява.
3.Прибавят се розмаринът и шоколадът. Бъркането продължава още 5 мин.
4.Готовият шоколад се разлива в купички и се поднася охладен.