яйца - 5 бр.
захар - 3/4 ч.ч.
мед - 3/4 ч.ч.
орехи счукани - 1 ч.ч.
стафиди - 1/2 ч.ч.
канела - 1 ч.л.
бакпулвер - 1 ч.л.
брашно - 1.5 чаена чаша
сол - 1 щипка
Владишкият хляб е десерт, който някога са приготвяли в ловешкия край, но днес е малко позабравен, раказват от Mate Kitchen. Сладък е като кекс, в него има сушени плодове, но структурата му е плътна, като на хляб.
Особеното в този десерт (или пък закуска) е, че се слагат равни количества захар и мед. Тази комбинация дава друг тип сладост - може би става една идея по-тежко, но пък това е стара рецепта от времената, когато захарта е била дефицитен и скъп продукт. Самият владишки хляб засища и не може да изядете много от него, защото ще ви натежи.
Mate Kitchen следват оригиналната рецепта, като добавят орехи и стафиди към тестото. По ваше желание може да я обогатите с други сушени плодове и ядки, които са традиционни за нашите географски ширини. Нека само да са по-сладки и месести - преспокойно можете да нарежете сини сливи, кайсии и череши - от Mate Kitchen гарантират, че ще стане вкусно!
Хлябът е чудесен за закуска с чаша билков чай. Събират се хубави, меки вкусове и аромати, които носят особеното усещане за едно време. Може, разбира се, да си отрежете парче от него и за следобедното кафе.
Начин на приготвяне:
1. В купа смесете натрошените орехи, стафидите, канелата и брашното.
2. Разбийте яйцата със захарта. Прибавете меда, солта и бакпулвера.
3. Постепенно и с внимателно бъркане започнете да прибавяте от сухата смес. Бъркайте леко, трябва да се получи хомогенна маса.
4. Изсипете готовото тесто в намаслена и поръсена с брашно фурна и печете владишкия хляб в предварително загрята на 180 градуса фурна около 45 минути. Проверявайте го от време на време с клечка за зъби. Когато по нея вече не остава полепнало тесто, е готов и можете да го извадите.
5. Изчакайте владишкия хляб да изстине и чак тогава го нарежете и поднесете.
Внимание: Съдържа яйца, орехи и брашно, които могат да предизвикат алергични реакции.