малки ягоди
За ягодовия сос:
250 г ягоди
200 г захар
1/2 ч.л. ванилова паста
За крема:
800 мл заквасена сметана
150 г пудра захар
1 лимон, настъргана кора
За карамелизираните бадеми:
135 г захар
100 г вода
200 г бланширани и нарязани бадеми
ванилов сладолед
Начин на приготвяне:
1. Измийте малките ягоди и им отрежете капачета заедно с дръжките. Нарежете ягодите на филийки.
2. Подредете филийките по стените на стъклени чаши.
3. За ягодовия сос сложете в стъклена купа всички изрезки от малките ягоди плюс нарязаните останали ягоди. Добавете захарта и ваниловата паста. Поставете купата на водна баня. Ягодите трябва да се готвят на слаб огън в продължение на 3-4 часа, като ги разбърквате периодично. Добавяйте вода на дъното на тенджерата, когато е необходимо. Може да сварите ягодите предварително и да ги съхранявате в хладилник до 2 дни.
4. Прецедете ягодите през фина цедка, като ги натискате с лъжица. Отстранете ягодите и охладете ягодовия сос.
5. За карамелизираните бадеми сипете захарта и водата в касеролка. Щом сиропът заври, дръпнете от огъня. Добавете бадемите и разбъркайте добре. Изсипете бадемите в тава, постлана с хартия за печене, като ги разстелете на един слой. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса 15-20 минути, като на всеки 5 минути ги разбърквате.
6. За крема разбъркайте заквасената сметана с пудрата захар и фино настърганата лимонова кора.
7. На дъното на чашите с ягоди поставете топка ванилов сладолед, като внимавате да не бутнете ягодите по стените. Сипете ягодов сос, колкото да покрие сладоледа. Отгоре сипете 1-2 с.л. сметанов крем. Поръсете с карамелизирани бадеми. След това повторете слоевете. Завършете с карамелизирани ядки и парченца ягоди.