300 г бисерен ориз
120 г захар
5 г шафран
100 г орехи
100 г бадеми
30 мл розова вода
Начин на приготвяне:
1. Залейте шафрана с малко гореща вода, за да отпусне аромата си.
2. Сварете ориза в 1 л вода, трябва да омекне добре. По време на варенето долейте още около 150 мл вода. Намачкайте го добре.
3. Налейте шафрана, разбъркайте. Изплакнете бурканчето с от шафрана с вода и сипете и нея. Ако е нужно, добавете още малко вода. Налейте розовата вода.
4. Когато е оризът е почти готов, разбъркайте добре и добавете захарта. Разбъркайте и когато стане с консистенция на каша, дръпнете от огъня.
5. Сложете в купички и охладете. Украсете с накълцани бадеми и орехи. Сервирайте с чай.