за блата:
250 г краве масло (със стайна температура)
200 г захар
150 г кокосови стърготини
150 г брашно
4 яйца
1 ч. л. бакпулвер
за крема:
100 г подсладено кондензирано мляко
300 г заквасена сметана
250 г сирене „Маскарпоне“
30 мл кокосов ром
за гарниране:
4 банана
200 мл течна животинска сметана
50 г захар
кокосов чипс
Начин на приготвяне:
Разделете яйцата на жълтъци и белтъци. Разбийте маслото със захарта до получаването на крем.
Добавете жълтъците и пак разбийте. Изсипете коксовите стърготини, брашното и бакпулвера. Разбъркайте.
Разбийте белтъците и ги прибавете на няколко пъти към останалите продукти. Изсипете тестото в квадратна форма за печене с махащо се дъно, постлана с хартия за печене. Заравнете.
Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор. Печете за 30–40 минути. Оставете да се охлади.
Разбъркайте маскарпонето с кондензираното мляко, рома и сметаната.
Начупете блата. Разбийте течната сметана със захарта. Нарежете бананите на шайби, а кокосовия чипс запечете за кратко в сух тиган.
В чаши сложете парченца блата, после крем, банани, пак блат, крем, банани. Накрай прибавете от сметаната и поръсете със запечен кокосов чипс.
- В настроение за сладолед
- Как да си направим мелба в ананас
- Бърз и вкусен сладоледов десерт
- Диетичен домашен сладолед