400 г бутертесто
80 г кафява захар
2 червени ябълки
2 с. л. олио
1/2 ч. л. канела
1 ванилия
за глазурата:
100 г пудра захар
2 ч. л. сок от лимон
1/2 ч. л. канела
1 ванилия
Постите вече започнаха, но това не означава, че не може да се поглезим с нещо сладко и ароматно.
Ябълките се обелват и се нарязват на кубчета, слагат се в касерола и се поръсват с половината захар и с канелата. Задушават се на умерен огън, докато омекнат – около 5 минути. Ароматизират се с ванилията и се оставят да се охладят.
Тестото се разточва върху набрашнен плот и се намазва с олио. Поръсва се с останалата захар.
Ябълките се разпределят върху половината от кората тесто, другата половина се прегъва върху тях и леко се притиска с ръце.
Оформеното тесто се нарязва на 22 ленти, които се усукват и се подреждат в тави.
Пекат се 15 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Пудрата захар за глазурата се пресява и се смесва с лимоновия сок, ванилията и канелата.
Спиралите се покриват с глазурата с помощта на пош.
Други рецепти:
Сладки с шоколадов чипс и портокал