Необходими продукти за 4 порции:
250 г бутертесто
8 с. л. захар
80–100 мл прясно мляко
2 жълтъка
400 мл течна сметана
масло за намазване
брашно за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Бутертестото се разстила в намаслена и набрашнена тава и се пече в предварително сгорещена до 180 градуса фурна, докато се зачерви хубаво. Фурната се изключва и тестото се оставя да престои още 10–15 минути. След това се изважда и се оставя да се охлади.
2. Половината от захарта се карамелизира заедно с 2–3 с. л. вода – трябва леко да прегори. Оттегля се от огъня и докато карамелът е все още горещ, се залива с 1 с. л. вряла вода. Разбърква се, докато се получи гъста течност с консистенцията на боза.
3. Останалото количество захар се залива с млякото и разбитите жълтъци. Поставя се на много слаб огън и енергично се бърка, докато захарта се разтвори и сместа започне да се уплътнява.
4. Сметаната се разбива на сняг и внимателно се разбърква с жълтъчно-млечната смес.
5. Получената смес се разпределя в подходящи стъклени чаши или купички, натрошава се от изпеченото тесто и се полива с разтопения карамел.
Вижте още рецепти в специализирания кулинарен канал във Vbox7.com ТУК!
Още рецепти: