Десерт „Гараш“

Шоколадово пиршество

4.75 от общо 4 гласа
120 мин.
Необходими продукти

За блата:

6 белтъка (на стайна температура)

180 г орехи

160 г пудра захар

2 с.л. брашно

1 щипка сол

За шоколадовия ганаш:

300 г шоколадови калети

150 мл течна животинска сметана (35% масленост)

50 г кафява захар

50 г краве масло

2 с.л. тъмен ром

За украса:

100 г черен шоколад (80% какао)

1 с.л. зехтин

шамфъстъци за поръсване

Начин на приготвяне:

1. Пригответе блата, като разбиете на сняг белтъците със солта и захарта, докато станат на сняг. Смелете орехите и ги смесете с брашното. Малко по малко ги прибавете към белтъците.

2. Готовата смес изсипете в подходяща плитка тава, покрита с хартия за печене.

3. Сложете в загрята на 180 градуса фурна и печете около 12 минути.

4. Направете ганаша, като в касерола загреете сметаната, захарта и рома. Щом сместа кипне, залейте с нея шоколада. Оставете за 2-3 минути и разбъркайте.

5. Добавете маслото и охладете на стайна температура леко.

6. След това разбийте с миксер, докато кремът побелее и се сгъсти. Ако е нужно, приберете в хладилник.

7. Изрежете основата с ринг и подредете десерта. В един ринг сложете 2 парчета блат, а между тях от шоколадовия ганаш. Извадете от ринга и приберете в хладилник да стегнат.

8. Разтопете черния шоколад на водна баня и го разбъркайте със зехтин. Върху решетка залейте десерта с глазурата.

9. Накълцайте шамфъстъците и ги минете пред цедка. Отделете по-едрите парчета.

10. Поръсете десерта с ядките и сервирайте.

Съвет: С останалия ганаш и изрезките направете десерт в чаша или нещо друго.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти