За блата:
6 белтъка (на стайна температура)
180 г орехи
160 г пудра захар
2 с.л. брашно
1 щипка сол
За шоколадовия ганаш:
300 г шоколадови калети
150 мл течна животинска сметана (35% масленост)
50 г кафява захар
50 г краве масло
2 с.л. тъмен ром
За украса:
100 г черен шоколад (80% какао)
1 с.л. зехтин
шамфъстъци за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Пригответе блата, като разбиете на сняг белтъците със солта и захарта, докато станат на сняг. Смелете орехите и ги смесете с брашното. Малко по малко ги прибавете към белтъците.
2. Готовата смес изсипете в подходяща плитка тава, покрита с хартия за печене.
3. Сложете в загрята на 180 градуса фурна и печете около 12 минути.
4. Направете ганаша, като в касерола загреете сметаната, захарта и рома. Щом сместа кипне, залейте с нея шоколада. Оставете за 2-3 минути и разбъркайте.
5. Добавете маслото и охладете на стайна температура леко.
6. След това разбийте с миксер, докато кремът побелее и се сгъсти. Ако е нужно, приберете в хладилник.
7. Изрежете основата с ринг и подредете десерта. В един ринг сложете 2 парчета блат, а между тях от шоколадовия ганаш. Извадете от ринга и приберете в хладилник да стегнат.
8. Разтопете черния шоколад на водна баня и го разбъркайте със зехтин. Върху решетка залейте десерта с глазурата.
9. Накълцайте шамфъстъците и ги минете пред цедка. Отделете по-едрите парчета.
10. Поръсете десерта с ядките и сервирайте.
Съвет: С останалия ганаш и изрезките направете десерт в чаша или нещо друго.