250 г суров кадаиф
125 г краве масло
За сиропа:
500 г захар
500 г вода
1 пръчка канела
2 с.л. лимонов сок
За ваниловия крем:
1 л прясно мляко
4 жълтъка
180 г захар
40 г брашно
40 г царевично нишесте
1 пакетче ванилова захар
60 г краве масло
За гарниране:
450 мл течна животинска сметана (35%)
50 г пудра захар
100 г шамфъстъци
Начин на приготвяне:
1. Пригответе захарен сироп от водата, захарта, канелата и лимоновия сок.
2. Разпределете равномерно кадаифа по дъното на дълбока тава. Разтопете маслото и го излейте върху кадаифа. Печете в загрята на 180 градуса фурна, докато се зачерви – около 20 минути.
3. Извадете от фурната и веднага залейте с горещия сироп, като сипвате от него малко по малко. Оставете на стайна температура.
4. За ваниловия крем разбъркайте жълтъците със 100 мл студено прясно мляко. Прибавете брашното, нишестето и ваниловата захар и хубаво разбъркайте.
5. Кипнете останалото прясно мляко заедно със захарта. С част от него темперирайте жълтъците, върнете в съда и бъркайте, докато се получи гъст крем.
6. Махнете от котлона и добавете маслото. Когато се разтопи, изсипете крема върху кадаифа и заравнете. Оставете леко да се охлади и покрийте с фолио. Приберете в хладилник за няколко часа.
7. Разбийте сметаната със захарта. Сложете я върху добре охладения сладкиш и заравнете.
8. Преди сервиране поръсете с накълцаните ядки.