обикновени бисквити - 150 гр
масло - 100 гр
яйца - 3 бр
крема сирене - 500 гр
пудра захар - 2/3 ч.ч.
тиква - 500 гр
ванилия - 1 бр
канела - 1/2 ч.л.
Деликатният чийзкейк е много популярен десерт заради нежния му и лек вкус.
Историята му ни връща някъде назад в античните времена. Споменат е за първи път в трактат от 5 в. пр. Хр., посветен специално на изкуството да се приготвя такъв тип сладкиш. Според някои сведения древните гърци са гощавали гостите си по време на сватбените тържества именно с чийзкейк, разказват от Mate Kitchen. От сладкото изкушение са си хапвали и атлетите, готвещи се за участие в първите олимпийски игри през 776 г. пр. Хр. Смятало се, че десертът ще им даде допълнителни сили и енергия.
Римляните си харесали рецептата и я заимствали. А от Рим любовта към чийзкейка се пренесла в Англия, а по-сетне и в Америка, където той е особено популярен.
И ето го сега – тук, при нас, с една прекрасна и вдъхновяваща есенна рецепта за чийзкейк с тиква на Mate Kitchen.
Докато отпивате от любимото си капучино и хапвате чийзкейк, вероятно ще ви е забавно да научите, че световните кулинарни умове все още водят спор за класификацията на този десерт. Няма единно мнение за това какво точно представлява той – торта, пай, флан или тарт. Честно казано, за нас няма особено значение как ще го наречем. Предполагаме, че за вас също. Важното е да ни е вкусно.
Начин на приготвяне:
1. Първата стъпка за приготвянето на този вкусен чийзкейк с тиква е подготовката на блата и продуктите. Извадете крема сиренето, яйцата и маслото предварително от хладилника. Трябва да престоят навън поне час, за да се затоплят на стайна температура.
2. Сварете тиквата докато омекне напълно. След това я пасирайте. Трябва да се получи гладко и фино пюре. Необходима ви е 500 г тиква, което е приблизително едно голямо парче.
3. Натрошете бисквитите почти до пясък. Добавете към тях канелата и омекналото масло и ги омесете с ръце до получаване на маслени трохи.
4. Разпределете равномерно бисквитените трохи по дъното на тавата, в която ще приготвяте десерта, като притискате с ръце. Трябва да се получи плътна основа. Препоръчваме ви да ползвате тава с отделящо се дъно, тъй като така по-лесно ще извадите чийзкейка, след като се изпече.
5. Разбийте крема сиренето с миксер. Изсипете пудрата захар и продължете да биете. Едно по едно, при непрекъснато разбиване, добавете и яйцата, а накрая и ванилията. Към така получената смес добавете и пюрето от тиква. Разбъркайте внимателно с дървена лъжица, за да получите хомогенна смес.
6. Изсипете сместа върху блата от бисквитите и масло. Печете чийзкейка с тиква в предварително загрята на 150 градуса фурна за 90 минути.
7. След като сладкишът се изпече, не го вадете от фурната, а я изключете и открехнете леко вратичката. Извадете го, когато е напълно изстинал.
8. Украсете чийзкейка с натрошени бисквити и сервирайте.
Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа крема сирене, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа обикновени бисквити, което може да предизвика алергични реакции.