обикновени бисквити - 2 пакета
течна сметана - 300 мл
крема сирене - 500 гр
пудра захар - 150 гр
масло - 150 гр
какао - 1 супена лъжица
желатин - 1 пакетче
портокали - 2 бр
Този чийзкейк с портокали не се пече, а в крема има желатин. Затова го оставете да стегне добре в хладилника. Нужни са му поне два часа, но колкото повече – толкова по-добре. Затова съветът на специалистите от Mate Kitchen е да гo приготвите от вечерта, за да e готов на следващия ден, или пък сутринта, за да можете да го поднесете следобед или на вечеря.
Портокаловият вкус в този чийзкейк идва от кората и сока на пресни плодове. Ако се притеснявате от киселите нотки в тях, може да ползвате наполовина портокали и наполовина мандарини. Вкусът ще стане още по-богат и цитрусов.
Рецептата е относително лесна за приготвяне. Ако се притеснявате дали ще се справите с желатина, просто следвайте инструкциите на опаковката. Видеото на Mate Kitchen показва приготвянето на десерта стъпка по стъпка, така че да зарадвате любимите си хора с перфектен чийзкейк с портокали.
Когато мислите за украсата на вашия чийзкейк, изключете нарязания на парчета портокал. Те може да пуснат сок или пък да изсъхнат и да се сбръчкат от студа в хладилника. Може да ползвате само кора или пък да ги потопите в портокалов мармалад и тогава да ги наредите отгоре.
Начин на приготвяне:
1. Смелете бисквитите в блендер или ги натрошете на ръка и ги сложете във форма за торта с подвижно дъно.
2. Разтопете маслото и го изсипете върху бисквитите заедно с какаото и с ръце омесете хомогенно тесто. Разстелете го равномерно по дъното на формата и сложете в хладилник да се стегне.
3. Измийте добре портокалите, настържете кората на единия и изцедете сока му.
4. Разбийте с миксер сиренето и пудрата захар. Към крема добавете кората и сока от портокала, след което на тънка струйка сипете сметаната. Не спирайте да разбивате с миксера докато получите гъст крем.
5. Накиснете желатина според описанието на пакетчето. След като набъбне, го разтопете на водна баня и го изсипете при крема. Разбъркайте отново, за да може желатинът да се смеси равномерно.
6. Извадете блата от хладилника и изсипете крема върху блата. Разпределете го равномерно и върнете в хладилника за няколко часа да стегне.
7. Когато е готов, декорирайте отгоре с резени портокал. Освободете десерта от формата и го пренесете на поднос.
Внимание: Съдържа масло, крема сирене, течна сметана, обикновени бисквити, които могат да предизвикат алергични реакции.