Чийзкейк с кафе, шоколад и тиква

Чийзкейк с кафе, шоколад и тиква

0 от общо 0 гласа
93 мин.
Необходими продукти

За блата

  • какаови бисквити голям - 1 пакет - 2.25 лв
  • масло - 80 гр - 2.11 лв
  • яйце - 1 бр
  • смляно кафе - 3 с.л. - 0.66 лв

За пълнежа

  • крема сирене - 3 пакета - 8.98 лв
  • маскарпоне - 250 гр - 5.69 лв
  • течна сметана - 160 мл - 1.44 лв
  • захар - 1,5 чаена чаша - 0.81 лв
  • яйца - 4 бр - 2.66 лв
  • тиква сварена и пасирана на пюре - 500 гр - 0.75 лв
  • есенция ванилия - 1 бр - 0.42 лв

За глазурата

  • натурален шоколад - 100 гр - 2.10 лв
  • масло - 20 гр - 0.53 лв
  • кафе горещо, по желание - 5 с.л. - 1.25 лв

Цветовете на този чийзкейк с кафе, шоколад и тиква излъчват огнена топлина. Човек не би му устоял дори само заради тях. С чаша топло капучино е истинска милувка за небцето. А с хубава книга в ръка ще е споделено удоволствие за душата.

Най-хубавото е, че се приготвя лесно. Необходима е само малко повече сръчност и да следвате стъпките, както са описани в рецептата. Така няма шанс да сбъркате, проверили сме я. За разлика от традиционната рецепта за чийзкейк, този се пече. Това обаче не му пречи да е сочен и мек отвътре и с хрупкава основа, тъкмо напротив. Вкусовете са силни и наситени – шоколад, тиква, маскарпоне, кафе (и смляно, и сварено). Съчетават се по вълшебен начин. Всяка хапка е кулинарен екстаз.

За да го направите вкъщи, не трябва да имате кой знае какво оборудване. Ако нямате блендер, можете да счукате бисквитите и в дървено хаванче. Пак ще станат на фин пясък. Ако разполагате с решетка за варене на пара, ви препоръчваме да сварите тиквата на пара. Така пюрето ще бъде с плътна и гъста консистенция, без излишна течност. Нашата беше от месест сорт и си позволихме да я сварим във вода. Ако пък нямате такава решетка и пюрето ви стане рядко, просто го сложете на котлона на ниска степен и бъркайте докато излишната течност се изпари.

Макар че е трудно да не го разрежете веднага, го приберете в хладилника за поне час. Това време му е необходимо, за да се охлади добре и вкусовете на основата, крема и глазурата да се смесят добре. След това си отрежете едно елегантно парче чийзкейк с кафе, тиква и шоколад, направете си капучино, поръсете отгоре малко канела и изживейте десерта.

Животът е вкусен. Да ви е сладко!

За блата

  1.  Включете фурната на 170 градуса. Смелете бисквитите в блендер или ги натрошете на много ситно. Смесете ги с кафето. Разтопете маслото и го прибавете заедно с яйцето към трохите. Разбъркайте добре.
  2.  Трябва да се получи тесто, което разпределете по дъното и стените на форма със свалящо се дъно и диаметър 22 см. Изпечете за 10 минути.

За пълнежа

  1.  Разбийте сметаната и сиренето с миксер. Когато сместа стане еднородна, постепенно добавете захарта, а след това и яйцата едно по едно. Прибавете тиквеното пюре.
  2.  За да приготвите тиквено пюре, нарежете тиквата на парчета, обелете ги и ги сварете. След това ги отцедете и претрийте през цедка.
  3.  Ароматизирайте крема с ванилията и изсипете сместа върху изпечената бисквитена основа.
  4.  Чийзкейкът се пече 70 минути на 170 градуса. Когато е готов, изключете фурната и отворете леко вратичката, за да се охлади.
  5.  Можете да го приберете в хладилник едва когато е напълно изстинал.

За глазурата

  1.  За да приготвите заливката, разтопете шоколада на водна баня или в микровълнова фурна.
  2.  Прибавете разтопеното масло и 5 с. л. горещо кафе (по желание).
  3.  Полейте охладения чийзкейк и украсете със зърна кафе или стафиди.

Бележки

Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет, в ограничени количества. Не е подходящо за хора, спазващи нисковъгрехидратна диета. Одобрено от д-р Галя Генчева , специалист по вътрешни болести, ендокринология и болести на обмяната.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти