За основата
какаови бисквити - 250 гр
масло - 125 гр
орехи - 120 гр
За крема
заквасена сметана - 250 гр
крема сирене - 250 гр
извара - 250 гр
течна сметана - 200 мл
пудра захар - 60 гр
желатин 10 грама - 1 пакетче
череши - 800 гр
През топлите летни дни чийзкейкът с череши на Mate Kitchen е особено изкусителен и разхлаждащ, защото се приготвя без печене. Вадите от хладилника, отрязвате си красиво парче и потъвате в нежния му вкус. О, и не е прекалено сладък, което често е в състояние да ни откаже от някои десерти. В него има само 60 грама пудра захар. Останалата сладост идва от добре узрелите плодове.
А как Mate Kitchen постига богатия и в същото време деликатен млечен вкус от рецептата? Кремът е направен от заквасена сметана, крема сирене, извара и течна сметана. Няма маскарпоне, което обичайно се ползва в сурови чийзкейкове, и благодарение на това десертът е толкова лек. С чиста съвест можете да си отрежете по-голямо парче и да си налеете чаша домашна лимонада или ледено фрапе с него. Студената напитка ще бъде много по-добра компания за него от топлото кафе, съветват кулинарите.
Ако искате повече контраст във вкуса, може да ползвате за основа на вашия чийзкейк с череши не какаови, а шоколадови бисквити. С орехите и маслото ще се съчетаят добре, съветват от Mate Kitchen. Друга възможност е да замените орехите с печени и леко осолени лешници. Става наистина забележително!
Начин на приготвяне:
За основата
1. Смелете бисквитите и ги смесете с натрошените орехи и разтопеното масло.
2. Разпределете бисквитената смес равномерно на дъното на форма за печене с подвижно дъно, покрито с хартия за печене. Стените покрийте с пластмасови ленти.
3. Притиснете добре с помощта на чаша или купичка и приберете тавата в хладилника, а през това време пригответе крема.
За крема
1. Почистете половината от черешите от дръжките и костилките и ги нарежете.
2. Разбъркайте желатина със студена вода и го оставете да набъбне според указанията на опаковката.
3. В купа разбийте заквасената сметана, крема сиренето, изварата, пудрата захар и течната сметана.
4. Разтопете желатина на водна баня и го прибавете към крема при непрекъснато бъркане.
5. Добавете половината от черешите, разбъркайте и изсипете крема върху охладената основа. Приберете я отново в хладилника за 4-5 часа, за да стегне желатинът.
6. Почистете другата половина от черешите, украсете с тях готовия чийзкейк и поднесете.
Внимание: Съдържа орехи, масло, крема сирене, заквасена сметана, какаови бисквити и течна сметана, които могат да предизвикат алергични реакции.