1 кг череши
600 г захар
50 мл ликьор „Амарето“
1 с. л. сок от лимон
за тестото:
500 г брашно
250 г краве масло (меко)
150 г пудра захар
4 жълтъка
1 жълтък за намазване
сокът от 1 портокал
за крема:
500 мл прясно мляко
80 г брашно
50 г захар
3 жълтъка
кората от 1 лимон
Начин на приготвяне:
Черешите за сладкото се почистват от костилките. С част от тях се покрива дъното на тенджера, поръсват се със захар.
Отгоре се слага втори ред, отново се поръсва със захар и така, докато свършат продуктите. Оставят се за около 3 часа. След това се кипват на слаб огън и се готвят около 2 часа, образувалата се пяна се обира.
Добавя се амаретото, вари се 2–3 минути, налива се лимоновият сок и се вари още 2–3 минути. Сладкото се прехвърля в стерилизирани бурканчета, които се обръщат.
Брашното и пудрата захар се смесват в блендер. Добавя се маслото и се смила. След това се прибавят жълтъците и портокаловият сок и отново се смила.
Тестото се оформя като диск, завива се във фолио за свежо съхранение и се прибира в хладилник поне за 30 минути.
Около 100 мл от млякото се разбъркват с жълтъците и брашното. Останалото мляко се загрява със захарта и настърганата лимонова кора. Налива се към жълтъците с брашното и се разбърква.
Кремът се слага на котлона и се вари при постоянно бъркане, докато се сгъсти. Оставя се да се охлади.
Тестото се разточва на тънка кора, от която се изрязват кръгове – половината трябва да са малко по-големи от формите за тарталети, а останалите – с диаметъра на дъното на формите.
Големите кръгове тесто се слагат във формите, така че да покриват и стените. Сипва се от крема, след това се слага малко от сладкото.
Поставят се по-малките тестени кръгове и се притискат по краищата. Мажат се с разбит с вода жълтък. Пекат се 25–30 минути на долно ниво в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор.
По желание се сервират с пудра захар и още сладко.
Други рецепти:
Пай от праскови
Ябълков пай
Разкошен лимонов пай
Средиземноморски повей