3 яйца
200 г захар
90 г брашно
90 г краве масло (със стайна температура)
60 мл прясно мляко
10 г бурбонска ванилова захар
2/3 ч. л. бакпулвер
1 с. л. какао
1/4 ч. л. кремотартар
филирани бадеми за поръсване
за крема:
200 г крем сирене
100 г пудра захар
150 мл течна животинска сметана
10 г бурбонска ванилова захар
за карамела:
150 г захар
100 мл течна животинска сметана
60 г краве масло
1 щипка сол
Начин на приготвяне:
Разделете белтъците от жълтъците на яйцата. Смесете брашното с бакпулвера и какаото.
Разбийте маслото с 80 г от захарта. Прибавете жълтъците при постоянно разбиване. Сипете и ваниловата захар. След това налейте млякото и отново разбийте. Прибавете сухите съставки и разбийте.
Изсипете тестото във форма за печене с махащо се дъно (диаметър 23 см), постлана с хартия за печене.
Разбийте белтъците с щипка сол и кремотартара. Постепенно прибавяйте останалата захар. Разбивайте, докато се получи хубав гладък меренг.
Разпределете белтъците върху тестото. Поръсете с бадемите.Загрейте фурната на 170 градуса с вентилатор. Печете блата за около 30 минути. След това го охладете.
Разбийте сметаната с ваниловата захар. Разбъркайте крем сиренето с пудрата захар. Смесете крем сиренето и разбитата сметана. Прехвърлете в пош.
Изсипете захарта за карамела в касерола и налейте 60 мл вода. Гответе докато се получи карамел. Налейте сметаната и щом захарта се разтвори, дръпнете от котлона и прибавете маслото и солта. Разбъркайте и охладете.
Върху блата разпределете крема, а след това и карамела. Нарежете и сервирайте.
Други рецепти: