брашно - 200 гр
пудра захар - 100 гр
орехи смлени - 50 гр
масло - 65 гр
яйца - 1 бр.
лимони - 1 бр.
канела - 1 ч.л.
смляно кафе - 1/2 ч.л.
лимонена киселина - 1/2 ч.л.
сода бикарбонат - 1 ч.л.
Всички имаме онези следобедни пориви за нещо сладичко - за такива моменти може да посегнете към бързи сладки с орехи и смляно кафе по рецепта на Mate Kitchen. С нея за по-малко от час сладките ще се усмихват уханно и примамливо на масата пред вас. Освен това са и икономични - приготвят се с малко продукти, които се намират във всеки хладилник и шкаф - едно яйце, малко масло, шепа орехи и чаша брашно. Същото обаче не може да се каже за крайния резултат - ароматни сладки с орехи и деликатен дъх на кафе.
Дори да не обичате да ползвате смляно кафе в сладкишите, ще се убедите, че в тази рецепта не може без него. То променя коренно обикновеното тесто. Да, наистина е малко остро, но когато не прекалявате с количеството, ефектът от него е впечатляващ, съветват от Mate Kitchen.
Тези бързи сладки с орехи и кафе са чудесни за потапяне в студено прясно мляко или в топло капучино, както и заедно със следобедното ви кафе. Ако случайно ги препечете, не се притеснявайте - тогава просто ги натрошете, смесете ги с разтопено масло и ги превърнете в основа за чийзкейк.
Начин на приготвяне:
1. Пресейте брашното заедно със содата и лимоненета киселина и прибавете към него захарта, орехите, настърганата лимонена кора, канелата, кафето, яйцето и разтопеното масло.
2. Омесете гладко тесто, от което направете малки топчета.
3. Наредете ги на разстояние едно от друго в тава, покрита с хартия за печене.
4. Печете сладките на 180 градуса за около 15-17 минути или докато придобият светлокафяв загар.
5. Докато са още топли, по желание ги оваляйте в пудра захар и ванилия
Внимание: Съдържа яйца, орехи, брашно и масло, които могат да предизвикат алергични реакции.