Хванете последния влак към бостана за тази година и се изненадайте с този сладкиш. Ако закъснеете за гарата, купете си ананас.
Необходими продукти за 8 порции
400 мл кисело мляко
1 ч. л. сода за хляб
1 ч. ч. пудра захар
1 с. л. настъргана кора от лимон
120 мл зехтин
1 ч. ч. пресято брашно
6 кубчета цветен локум, нарязан на парченца
½ ч. ч. нарязани орехи
200 г пъпеш или ананас, нарязан на кубчета
2 с. л. грис
1 ч. л. масло за намазване
2 с. л. галета за тавата
1 ч. л. канела за тавата
за глазурата:
1 ч. ч. пудра захар
1-2 с. л. лимонов сок
1 ч. л. фино настъргана кора от лимон
Начин на приготвяне
1. Киселото мляко се разбърква със содата, докато шупне. Добавят се пудрата захар, кората от лимон и зехтинът на тънка струйка при непрекъснато разбъркване. Слагат се брашното, локумът и орехите. Отгоре се подреждат парчетата пъпеш, предварително оваляни в грис.
2. Сладкишът се слага да се пече на 180° С за 20 мин., в тавичка намазана с масло и поръсена с галета и канела.
3. Пудрата захар за глазурата се разбърква със сока и кората от лимон до гъста бяла маса. Готовият изстинал сладкиш се нарязва на квадратчета и с помощта на лъжица се украсява с глазурата.
Вижте още рецепти в нашата специална колекция в Vbox7.com ТУК!
Други рецепти:
Крем с пъпеш и кисело мляко
Сокът от пъпеш помага срещу махмурлук
Салата с пъпеш и сирене
С дъх на лято - пъпеш
Прошуто с пъпеш