кори за баница - 1 пакет
ябълки - 1 кг
галета - 1/2 ч.ч.
масло - 1 пакет
канела - 1 ч.л.
орехи счукани - 1/2 ч.ч.
захар - 4 с.л.
Случва ли ви се често да забравите за ябълките в панера и те да увехнат? Това, че са сбръчкани, не значи, че не са вкусни. Вместо да ги изхвърляте, си спретнете един бърз щрудел с тях по рецепта на Mate Kitchen.
Той ще се хареса на всички, които обичат вкуса на този зимен десерт, но нямат време да си го приготвят по традиционния начин, с домашно омесено тесто.
Направен с кори за баница, той става хрупкав и не твърде сладък, тъй като количеството на захарта е сведено до само 4 супени лъжици. Компенсира се до известна степен от пудрата захар при поднасянето, но все пак подберете по-сладък сорт ябълки, съветват кулинарите от Mate Kitchen. Ако пък обичате щрудела сладък, просто добавете още захар в плънката.
Едно от важните изисквания към щрудела, особено когато приготвяте бързия вариант, с готови кори, е да не бъде глетав. Това се постига, като добавите галета към ябълките и не прекалявате с количеството на плънката.
Ако обичате да експериментирате в кухнята, можете да си направите комбиниран пълнеж от тиква и ябълка. Дюлите също ще придадат приятен зимен вкус и аромат. Пуснете въображението си на воля!
Начин на приготвяне:
1. Обелете ябълките, почистете ги от семките и ги настържете. Изстискайте ги добре от сока и ги сложете в купа.
2. Поръсете ги със захарта, канелата, галетата и счуканите орехи. Разбъркайте добре.
3. Разтопете маслото.
4. Вземете една кора за баница, намажете я с масло и сложете върху нея друга. Втората също намажете с масло. В единия край на кората сложете от ябълковата плънка, прехлупете краищата и навийте на руло. Процедирайте по същия начин с останалите кори.
5. Наредете щруделчетата в намазнена тава. Намажете го с масло отгоре и ги печете в предварително загрята на 180 градуса фурна докато придобият златист загар.
6. Преди да ги поднесете ги поръсете обилно с пудра захар.
Внимание: Съдържа орехи, кори за баница и масло, които могат да предизвикат алергични реакции.