бутер тесто - 400 гр
лешници - 50 гр
ябълки - 5 бр.
яйца - 1 бр.
захар - 2 с.л.
канела - 1 кафена лъжица
За да приготвите този десерт по рецепта на Mate Kitchen, ви трябва само един час, малко търпение да изстине и миг безвремие, когато го опитате. Едно парче няма да ви стигне, защото няма да искате удоволствието да свършва!
На пръв поглед това бутер руло с ябълки и канела прилича на много лесна версия на класическия щрудел. Само че в него има ядки, и то не какви да е, а лешници. Съчетанието с ябълките и канелата е великолепно, уверяват кулинарите на Mate Kitchen. Канелата е доста – цяла супена лъжица, и вкусът ѝ подчертано се усеща, за разлика от щрудела, където ябълките са във фокуса на вниманието. Ако смятате, че ще ви бъде много, можете да коригирате количеството, но все пак не драстично, защото ефектът ще се изгуби.
Макар да е лесно за приготвяне, от това бутер руло става чудесен празничен десерт или сладкиш, с който да изкушите гостите си. За да бъде още по-ефектно представянето, точно преди да го поднесете, може да го поръсите с пудра захар. Добавете ѝ малко ванилия за допълнителен аромат.
Начин на приготвяне:
1. Обелете ябълките и ги настържете. Изцедете ги от сока и ги сложете в купа. Към тях прибавете канелата, захарта и смлените лешници.
2. Разстелете тестото върху работния плот, поръсете го с брашно и го разточете на тънка кора.
3. Разпределете плънката равномерно и с помощта от найлона от тестото го навийте на руло, като оставите 1 пръст преди края. Намажете с разбитото яйце и довършете рулото.
4. Прехвърлете го в тава, покрита с хартия за печене, след което с остър нож направете няколко напречни разреза.
5. Намажете рулото с яйце и печете на 180 градуса до златист загар (35-40 минути).