1 яйце
6 жълтъка
125 г захар
500 мл течна сметана
1 шушулка ванилия
70 г какао
60 г натурален шоколад
270 г кокосова сметана
33 мл кафе еспресо
щипка морска сол
1 ч.л. ванилов екстракт
лиофилизирани малини
Начин на приготвяне:
1. За шоколадовия крем сипете течната сметана в тенджерка и я загрейте почти до точка на кипене. Добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия.
2. В купа начупете шоколада. Залейте го с горещата сметана и разбъркайте, докато той се разтопи и сместа стане гладка и лъскава.
3. В голяма купа разбийте яйцето и жълтъците заедно със захарта, докато тя се разтопи. Добавете какаото и разбъркайте до гладкост. Накрая добавете разтопения шоколад със сметана и разбъркайте.
4. Пресипете сместа в кана и след това я разпределете в стъклени купички (бурканчета). Поставете бурканчетата в хладилник за 3 часа или за цяла нощ.
5. В купа сипете кокосовата сметана, добавете кафето и щипка сол. Разбъркайте. Пресипете в сладкарски сифон с газ и шприцовайте сметана върху всяко бурканче. Поръсете с лиофилизирани малини.
Съвети:
Можете да замразите шестте белтъка и да ги използвате за меренг например.
Ако не разполагате със сладкарски сифон, използвайте смес от сладкарска сметана и кокосова сметана и я разбийте до утрояване на обема.