Необходими продукти:
* 3 яйца
* 350гр сварено червено цвекло
* 250гр сурови бадеми
* 1чч зехтин
* 150гр черен шоколад
* 1 много късо еспресо
* 150гр мусковадо
* 150гр меласа
* 90гр какао
* 40гр царевично нишесте (или пудинг ванилия на Dr. Oetker)
* доволно количество ванилия
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 175С.
Бадемите се смилат в кухненския робот на много ситно.
Яйцата се разбиват със захарта, меласата и зехтина.
Шоколадът се разтопява на водна баня.
Цвеклото се сварява и се смила в кухненски робот до консистенцията на едросмляна лютеница.
Цвеклото се омешва със шоколада.
Бадемите се добавят към яйчената смес и се разбиват. Цвеклото и шоколадът се добавят към сместа.
Еспресото, какаото, ванилията, и нишестето се добавят.
Всичко се омешва до хомогенност.
Взимате 28-30 см ринг за торта и покривате дъното с хартия за печене. Леко намазнявате стените със зехтин и поръсвате с какао, за да не залепне тестото при печенето.
Изсипвате сместа. Печете 40 минути на 175С, горен и долен реотан, без вентилатор. После печете още 40 минути на 150С, само долен реотан, с вентилатор. Оставяте да се охлади добре (примерно цяла нощ).
Предлагаме ви още една рецепта за сладкиш – азиатски нестандартен десерт: