- райска ябълка - 4 бр
- орехи - 100 гр
- захар - 150 гр
- масло - 200 гр
- олио - 200 мл
- кисело мляко - 250 гр
- захар - 150 гр
- стафиди - 80 гр
- бакпулвер 10 грама - 1 пакетче
- ванилов екстракт - 1 ч.л.
- брашно - 900 гр
Да ви почерпим с няколко бисквити с пълнеж от райска ябълка, стафиди и орехи! Какво ще кажете? Деликатно сладки, ароматни и с хрупкави ръбчета. Чудесни са! Тестото ухае на масло и ванилия, плънката е нежна и приятно накиселяваща от стафидите. Ако сладостта не ви стига, може накрая да ги поръсите с пудра захар, предлагат от Mate Kitchen.
Райските ябълки – тези слънчеви плодове, които красят като коледни играчки дърветата в района на Сандански, Петрич и Мелник, като че ли нямат толкова много почитатели у нас. Една от причините е, че може би не знаем как да ги консумираме правилно.
Два са популярните сортове, които се предлагат в търговската мрежа у нас. За тези бисквити с райска ябълка и стафиди ние ползвахме т.нар. плоски. Тяхното предимство е, че не трябва да ги чакате да омекнат, за да ги консумирате. Освен за сладкиши, са великолепна компания на чаша вино със сирене и плодове. Наредете ги в плато до грозде, смокини и круши – няма да съжалявате. Бихте могли да ги добавите и в салата. Но и само така да си ги хапнете, тялото ви само ще ви благодари, защото те са бедни на калории и в същото време богати на витамини.
Mate Kitchen оставят на вас да прецените колко големи да направите вашите бисквити с райска ябълка и стафиди. Ако са по-големи, ще ги приготвите много бързо и една ще се брои в общи линии за една порция. Ако предпочитате една бисквита да е максимум две хапки, ще трябва да се въоръжите с търпение и сръчност, за да ги направите. Усилието във всички случаи си струва. След като изстинат, можете да си сложите няколко в красива чинийка, да си направите ароматен чай и да си подарите миг сладка почивка.
А ако обичате бисквити с пълнеж, може да опитате нашите сладки с пресен мармалад от ябълки.
Начин на приготвяне:
1. Обелете и настържете райските ябълки, към тях прибавете стафидите и орехите. Разбъркайте добре и оставете настрани.
2. В друга купа сипете олиото, разтопеното масло, ваниловия екстракт, бакпулвера, захарта и киселото мляко. Разбъркайте много добре.
3. Към сместа прибавете брашното на порции и при непрекъсно бъркане докато се получи меко тесто.
4. Извадете тестото от купата на работния плот, премесете веднъж и го разделете на малки топки с помощта на лъжица за сладолед.
5. Оформете топчетата и ги разточете на малки кръгли кори. Напълнете ги с плънка, прехлупете на полумесец и прищипете краищата с помощта на вилица.
6. Подредете бисквитите в тава, покрита с хартия за печене. Изпечете ги на 180 градуса до слатист загар. След като са готови по желание може да ги поръсите с пудра захар.
Внимание: Съдържа орехи, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа кисело мляко, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.