брашно - 150 гр
царевично нишесте - 75 гр
пудра захар - 50 гр
масло омекнало - 180 гр
сол - 1 щипка
ванилов екстракт - 1/2 ч.л.
натурален шоколад начупен на едри парчета - 60 гр
Ароматните бисквитени пръчици с шоколадова глазура са за онези моменти, в които ви се иска да хапнете нещо сладко и хрупкаво, но се чудите какво да е то. Да е от тесто, да ухае на ванилия, да има и шоколад, но не много, за да не прекаляваме… Да е домашно, защото от купените сладкиши вече ви е дотегнало. Тази рецепта на Mate Kitchen ще ви стане любима, готови сме да се обзаложим.
Макар да звучат засукано – бисквитени пръчици с шоколадова глазура – те всъщност се приготвят изключително лесно. Омесвате си маслено тесто, шприцовате го и печете. Съветът на нашия кулинар Георги Николов е да ги шприцовате директно в тавата, в която ще ги печете. По този начин не рискувате да развалите формата им, когато ги местите от плота в тавичката.
И нещо важно за печенето на вашите бисквитени пръчици. Когато ги шприцовате, оставяйте по около 5 см разстояние между тях, защото се отпускат леко настрани и няма да искате да залепнат една за друга. Печете ги в предварително загрята на 180 градуса фурна за не повече от 12 до 15 минути. Готови са, когато станат златисти на цвят и твърди на пипане. Не се разсейвайте с други задачи, за да не ги изпуснете и да се препекат.
След като изстинат, ваниловите бисквитени пръчици ще правят чудесна компания на следобедното ви кафе.
Начин на приготвяне:
1. Смесете брашното, царевичното нишесте и солта.
2. Сложете в голяма купа омекналото масло, пудрата захар и ванилията и разбийте с миксер докато сместа стане пухкава. Намалете скоростта и добавете на части сухата смес.
3. Прехвърлете тестото в шприц със заострен накрайник с диаметър 1 см и шприцовайте ленти с дължина 7 см в тава, покрита с хартия за печене. Шприцовайте лентите на 5 см разстояние една от друга.
4. Печете пръчиците в предварително загрята на 180 градуса фурна за 12-15 минути или докато станат твърди на пипане.
5. Извадете бисквитите от фурната, сложете ги върху метална решетка и ги оставете да изстинат.
6. Разтопете шоколада на водна баня, след това го сложете в найлоново пликче, отрежете ъгълчето и направете върху бисквитите диагонални шарки. Оставете ги да изстинат напълно и шоколадът да се стегне, преди да ги поднесете.
Внимание: Съдържа брашно, масло и натурален шоколад, които могат да предизвикат алергични реакции.