За бисквитите:
150 г пълнозърнесто брашно
70 г бяло брашно
120 г студено масло
50 г захар
40 г мед
1 щипка сол
1 пакетче ванилия
0.5 ч.л. бакпулвер
0.5 ч.л. канела
За крема:
500 г маскарпоне
2 банана
250 г течна животинска сметана
150 г пудра захар
10 г бурбонска ванилова захар
Допълнително:
200 г течен шоколад
300 мл прясно мляко
80 мл уиски
40 г захар
За карамеления сос:
200 г кафява захар демерара
150 мл течна животинска сметана
70 г краве масло
Начин на приготвяне:
За бисквитите в купа смесете двата вида брашно, нарязаното на кубчета масло, захарта, меда, солта, канелата, ванилията и бакпулвера. Разбъркайте с ръце, така че да се получат трохи, налейте 1-2 с.л. студена вода и отново разбъркайте. Оформете диск, покрийте с фолио и приберете в хладилник за 30 минути.
Загрейте фурната на 180 градуса. Разточете тестото на тънка кора. Изрежете квадрати. Поставете ги в тава, надупчете ги с вилица и ги печете до готовност - 8 минути. Оставете ги да се охладят.
За крема разбъркайте маскарпонето с пюрираните банани и захарта. Сметаната разбийте с ваниловата захар и разбъркайте с маскарпонето.
Потопете част от бисквитите в смес от мляко, уиски и захар. На дъното на тавата разпределете малко от крема. Отгоре подредете бисквити една до друга. Сложете течния шоколад в пош и разнесете част от него върху бисквитите.
Отгоре поставете част от крема, отново напоени бисквити, шоколад, крем и така докато свършат продуктите. Завършва се с крем. Заравнете и приберете в хладилник за 8 часа.
За карамела карамелизирайте захарта в касерола, налейте сметаната и когато карамелът се разтвори, дръпнете от котлона. Прибавете маслото и бъркайте, докато се разтопи. Оставете леко да се охлади. Поднесете тортата с карамеления сос.
🍰 Домашна руска или френска селска торта – медовик
🍰 Неделна сметанова торта с малини
🍰 Лесна домашна бисквитена торта