за бисквитите:
150 г пълнозърнесто брашно
70 г бяло брашно
120 г краве масло (студено)
50 г захар
40 г мед
1 щипка сол
1 ванилия
1/2 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. канела
за намазване:
200 г течен шоколад
за крема:
500 г „Маскарпоне“
2 банана
250 мл животинска сметана
150 г пудра захар
10 г бурбонска ванилова захар
за потапяне:
300 мл прясно мляко (топло)
80 мл уиски
40 г захар
за карамела:
200 г кафява захар „Демерара“
150 мл течна животинска сметана
70 г краве масло
Начин на приготвяне:
За бисквитите в купа смесете двата вида брашно, нарязаното на кубчета масло, захарта, меда, солта, канелата, ванилията и бакпулвера. Разбъркайте с ръце, така че да се получат трохи, налейте 1-2 с.л. студена вода и отново разбъркайте. Оформете диск, покрийте с фолио и приберете в хладилник за 30 минути.
Загрейте фурната на 180 градуса. Тестото разточете на тънка кора. Изрежете квадрати. Поставете ги в тава, надупчете ги с вилица и ги печете до готовност – 8 минути. Оставете ги да се охладят.
За крема разбъркайте маскарпонето с пюрираните банани и захарта. Сметаната разбийте с ваниловата захар и разбъркайте с маскарпонето.
Потопете част от бисквитите в смес от мляко, уиски и захар. На дъното на тавата разпределете малко от крема. Отгоре подредете бисквити една до друга. Сложете течния шоколад в пош и разнесете част от него върху бисквитите.
Отгоре поставете част от крема, отново напоени бисквити, шоколад, крем и така, докато свършат продуктите. Завършва се с крем. Заравнете и приберете в хладилник за 8 часа.
За карамела в касерола карамелизирайте захарта, налейте сметаната и когато карамелът се разтвори, дръпнете от котлона. Прибавете маслото и бъркайте, докато се разтопи. Оставете леко да се охлади.
Поднесете тортата с карамеления сос.
Още рецепти за торта:
- Лека плодова торта
- Неделна торта без печене
- Малка ягодова торта
- Как да направим шоколадова торта за една минута
- Палачинкова торта
- Виенска торта за шокоманиаци