400 г обикновени бисквити
250 мл студено прясно мляко
50 мл вино „Мадейра“
за крема:
2 пакетчета пудинг „Ванилия“
1 л прясно мляко
400 мл животинска сметана
200 г захар
80 г краве масло
за къпините:
600 г пресни къпини
140 г захар
50 мл вино „Мадейра“
1 с. л. лимонов сок
1 с. л. нишесте
Начин на приготвяне:
Пудингът се смесва с част от захарта и малко студено мляко. Останалите мляко и захар се слагат в касерола и се кипват.
Разтвореният пудинг се налива към тях и се бърка, докато се сгъсти. Съдът се отстранява от котлона.
Добавя се маслото и се бърка, за да се разтопи. Кремът се прехвърля в купа, покрива се с фолио и се оставя да се охлади.
Сметаната се разбива добре. Охладеният крем се разбива и се разбърква със сметаната.
Къпините, захарта, виното и лимоновият сок се сипват в касерола. Варят се около 20 минути – не се разбърква, за да останат цели плодовете.
След това към тях се прибавя нишестето, предварително разтворено в студена вода. Готви се на умерен огън, докато сладкото леко се сгъсти. Дърпа се от огъня и се оставя да се охлади.
Млякото се смесва с виното. Част от бисквитите се топят в сместа и се редят на дъното на квадратна форма за торта. Отгоре се разпределят 1/3 от крема и от къпините.
Следва нов ред напоени бисквити, крем, къпини, напоени бисквити и се завършва с крем. Заравнява се. Тортата се оставя в хладилник за 4 часа. Поднася се с останалите къпини.
Още рецепти за торта:
Лека плодова торта
Неделна торта без печене
Малка ягодова торта
Как да направим шоколадова торта за една минута
Палачинкова торта
Виенска торта за шокоманиаци