2 пакета обикновени бисквити
800 мл прясно мляко
220 г захар
5 жълтъка
5 с.л. царевично нишесте
50 мл портокалов ликьор
2–3 портокала
200 г крем сирене
300 мл течна животинска сметана (35%, студена)
1 пакетче ванилова захар
За карамеления сос:
120 г захар
1 портокал
170 мл течна животинска сметана (35%)
30 г краве масло
Начин на приготвяне:
1. За ваниловия крем в касерола налейте 700 мл от млякото със 180 г от захарта.
2. Смесете жълтъците с ваниловата захар, нишестето и останалото мляко.
3. Когато млякото кипне, разбъркайте с нишестето и гответе на котлона 2–3 минути или докато се сгъсти.
4. Махнете от котлона, добавете ликьора и охладете добре, като покриете с фолио.
5. Разбийте с миксер охладения крем, добавете настърганата кора от портокал, крем сиренето и отново разбийте. Разбийте сметаната с останалата захар и разбъркайте с крема с помощта на шпатула.
6. Подредете тортата като редувате пластове напоени в портокалов сок бисквити и крем, завършва се с крем. Приберете в хладилник за 6 часа.
7. През това време загрейте в съд захарта, когато стане със светлокарамелен цвят, прибавете сока от 1 портокал, оставете на котлона да се разтвори, налейте сметаната и гответе докато се сгъсти. Махнете от котлона и добавете маслото. Охладете.
8. Сервирайте тортата полята с карамелен сос.